GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Som ovaccinerad måste man acceptera flera saker

Från en del håll framkommer argumentation att vaccinpass skulle vara diskriminerande mot de som inte vill ta vaccin mot covid-19. Skulle det rent av kunna vara diskriminering?
Debatt • Publicerad 21 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Därför går det inte att åberopa diskrimineringslagen för de som av icke-medicinska skäl vägrar att vaccinera sig och samtidigt upplever att de stängs ute från övriga samhällets inomhusaktiviteter”, skriver debattörerna.
”Därför går det inte att åberopa diskrimineringslagen för de som av icke-medicinska skäl vägrar att vaccinera sig och samtidigt upplever att de stängs ute från övriga samhällets inomhusaktiviteter”, skriver debattörerna.
Foto: Johan Jeppsson/TT

Syftet med vaccinpass är att förhindra smittspridning av en svår och samhällsfarlig sjukdom. Den stora majoriteten av människor som i dag blir så svårt sjuka att det krävs sjukvård är vaccinerade personer med underliggande och komplicerade sjukdomar, de som av medicinska skäl inte kan vaccineras samt de personer som inte vill genomföra en vaccineringsprocess. De två första grupperna utövar sannolikt en stor vaksamhet och försiktighet.

Den svenska diskrimineringslagstiftningen har sju diskrimineringsgrunder; kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Alla människor i Sverige omfattas således av lagtexten. För att det ska vara diskriminering måste ett samband mellan en sämre behandling sättas ihop med minst en av de sju grunderna.

Att vaccinera sig mot sars-cov-2-viruset är frivilligt. Väljer man att inte vaccinera sig, så innefattar det även att man till följd av frivilligheten måste acceptera flera saker; exempelvis att man riskerar svår sjukdom eller måste underkasta sig restriktioner. Vaccinpass är en typ av restriktion som möjliggör att sociala aktiviteter såsom idrott, kultur och konserter kan fortgå.

Därför går det inte att åberopa diskrimineringslagen för de som av icke-medicinska skäl vägrar att vaccinera sig och samtidigt upplever att de stängs ute från övriga samhällets inomhusaktiviteter.

Antidiskrimineringsbyrån Sydost kommer följaktligen inte att driva ärenden där frivilligt ovaccinerade känner sig diskriminerade.

Maria Hammarström,

Niklas Cedergren,

Antidiskrimineringsbyrån Sydost

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.