1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Socialdemokratisk dubbelmoral

Hedersvåld
”Varför börjar Stefan Löfven nu helt plötsligt tala om hedersvåld och hedersförtryck. Mitt svar är att valet är över och att risken för ett extra val undanröjdes för några veckor sedan i och med den oheliga överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna.”
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) förklarade på S-kongressen att kampen mot hedersvåld är prioriterad. Ett besked dagens debattör inte tror på och kallar för dubbelmoral.
Foto: Filip Erlind/TT

Statsminister Stefan Löfven talade helt överraskande om hedersvåld och hedersförtryck vid socialdemokraternas partikongress i Örebro i helgen. Dubbelmoralen eller ska vi kalla det för hyckleriet var slående.

”Jag har så svårt att ta ordet heder i min mun, när vi talar om det förtryck, den förföljelse, den stympning och det besinningslösa våld som riktas mot barn och unga, med heder – bara som en falsk och usel ursäkt. Därför, kamrater, förväntar jag mig det av er: I varje landsting. I varje kommun. I varje skola. I varje läge. Se det. Hata det. Befria dessa unga!”

Thoralf Alfsson.
Foto: Mats Holmertz
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
quote
Nu är det sannolikt tre och ett halvt år till nästa riksdagsval. Då går det bra att tala om hedersförtrycket inom stora invandrargrupper.
quote
Thoralf Alfsson, Kalmar.

Jag vill bara påminna Stefan Löfven om att bara för några veckor sedan röstade socialdemokraterna i Göteborg bort en av rörelsen starkaste krafter mot hedersvåld och hedersförtryck, Ann-Sofie Hermansson. Min egen uppfattning är att just hennes starka och kritiska åsikter om hedersförtryck var den viktigaste anledning till att hon röstades bort. Undrar hur Ann-Sofie Hermansson idag ser på Stefan Löfvens tal om hedersvåld. Jag tror hon ser hyckleriet klart och tydligt inom partiet. Det borde göra henne ursinnig.

I söndagens Agenda kunde vi se Maria Alias (S) från Eskilstuna vittna om att hon mobbats av partimedlemmar sedan hon startat en organisation mot hedersförtryck.

Varför börjar Stefan Löfven nu helt plötsligt tala om hedersvåld och hedersförtryck. Mitt svar är att valet är över och att risken för ett extra val undanröjdes för några veckor sedan i och med den oheliga överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna. Nu är det sannolikt tre och ett halvt år till nästa riksdagsval. Då går det bra att tala om hedersförtrycket inom stora invandrargrupper.

Socialdemokraterna har haft flera decennier på sig att ta tag i hedersförtrycket men inte gjort det för att de har varit mera mån om hedersförtryckarnas röster i valen.

Dessutom tror jag inte Stefan Löfven begriper vilka åtgärder det kommer krävas för att stoppa hedersförtrycket och hedersvåldet, om det skall stoppas innan det sker i familjerna. Det skulle troligen handla om hundratals utvisningar, kanske tusentals eller ännu fler.

Då kan inte heller Stefan Löfven fortsätta skicka kvinnliga ministrar i slöja till länder som Iran eller Saudiarabien. Slöjan eller hijab, den största och främsta symbolen för kvinnoförtryck.

Nu är inte socialdemokraterna ensamma om att vara hycklare på detta område. Vänsterpartiet är inte ett dugg bättre. Vänsterpartiets riksdagskvinna Amineh Kakabaveh stod upp hårt mot hedersförtrycket. Jag har lyssnat till henne under Almedalsveckan flera gånger och uppskattat hennes retorik och hårda och kritiska åsikter kring hedersvåld och hedersförtryck. Hon blev därför mobbad av sin egen partiledare och riksdagsgrupp, som försökte få bort henne från riksdagen men hon har kämpat på och jag beundrar hennes mod.

Men även för Vänsterpartiet, såväl som för socialdemokraterna handlar det om att värna rösterna från de stora invandrargrupperna från MENA-länder, där hederskulturen är en naturlig del i många familjer.

Det gör att jag inte kan betrakta vare sig Stefan Löfven eller Jonas Sjöstedt med någon trovärdighet i dessa frågor, utan snarare som cyniska hycklare med en pinsam dubbelmoral.

Thoralf Alfsson, Kalmar.

Läs mer

Begravningar

Erik Persson

I Heliga korsets kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Erik Persson.

Begravningar

Britt Hansson

I S:t Elavi Kapell, Borgholm, har begravningsceremoni hållits för Britt Hansson.

Begravningar

Jan Olov ”Job” Blomkvist

I Gärdslösa kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Jan Olov ”Job” Blomkvist, Gärdslösa.

Oskarshamn

SD vill införa språkkrav i äldreomsorgen

Lägger fram förslag i motion till fullmäktige.

Kalmar

Evas Kroppkakor öppnar i gästhamnen: ”Har blivit lite försenat”

Gästhamnen får ny verksamhet – hoppas att vara igång inom 14 dagar.

Tvingas välja bort annan mat

Bregottsatsning äter upp skolans matbudget

En halv miljon kronor skulle kunna sparas om Bregott valdes bort.