Annons

”Socialdemokraterna saknar trovärdighet i sin islamkritik”

Rikspolitik
I ett reportage i Barometern efterfrågar Laila Naraghi (S) mer kritik mot islam. Hon förtjänar erkännande för att hon vågar ta sig an en fråga som ofta undviks i svensk socialdemokrati – kritiken mot religiöst förtryck och konservativa religiösa uttryck, särskilt inom islam. Det är avgörande i en demokrati att stå upp mot sådana krafter.
Debatt • Publicerad 21 oktober 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det finns många exempel på hur Socialdemokraterna misslyckats med att distansera sig från religiösa extremister och antisemitiska uttalanden.”
”Det finns många exempel på hur Socialdemokraterna misslyckats med att distansera sig från religiösa extremister och antisemitiska uttalanden.”Foto: Simon Talvend Gillner

Att Naraghi ifrågasätter Socialdemokraternas hantering av den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal el-Haj, som har kopplats till försvar av extremism, visar på en insikt om att partiet behöver förändras. Hennes resonemang om att Socialdemokraterna borde vara mer öppna för att kritisera religion, särskilt när dess konservativa uttryck kolliderar med demokratiska värderingar, är välkommet.

Men trots hennes mod står Socialdemokraternas trovärdighet i vägen – deras historia och nutida hantering av radikala religiösa krafter underminerar budskapet.

Ted Nyberg (SD), ordförande SD Oskarshamn.
Ted Nyberg (SD), ordförande SD Oskarshamn.Foto: SVERIGEDEMOKRATERNA
”Det finns många exempel på hur Socialdemokraterna misslyckats med att distansera sig från religiösa extremister och antisemitiska uttalanden. Ett uppmärksammat fall är Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd i Malmö, vars uttalanden om judar och Israel kritiserades som antisemitiska. Trots detta fick han fortsatt förtroende av partiet och tilldelades till och med utredningsuppdrag.”
Ted Nyberg (SD), ordförande SD Oskarshamn
Annons

En färsk rapport från tankesmedjan Oikos visar hur Socialdemokraterna haft nära band till radikala muslimska grupper. Samarbetet med Sveriges muslimska råd (SMR) inleddes redan 1994 och har gett islamistiska krafter inflytande inom partiet.

Detta samarbete, som ursprungligen handlade om att vinna röster, har banat väg för att extrema religiösa grupper påverkat svensk politik. Partiet har gång på gång misslyckats med att dra en tydlig gräns mellan religion och politik, särskilt i frågor rörande islam.

Detta är inte något som enbart tankesmedjan Oikos uppmärksammat, utan finns väl dokumenterat från flera oberoende granskare.

Det finns många exempel på hur Socialdemokraterna misslyckats med att distansera sig från religiösa extremister och antisemitiska uttalanden. Ett uppmärksammat fall är Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd i Malmö, vars uttalanden om judar och Israel kritiserades som antisemitiska. Trots detta fick han fortsatt förtroende av partiet och tilldelades till och med utredningsuppdrag. Detta visar partiets ovilja att ta ordentligt avstånd från religiös extremism och antisemitism.

Ett annat exempel är SSU-skandalen under förstamajdemonstrationen i Malmö 2019, där demonstranter skanderade ”krossa sionismen”;. Trots att det försvarades som en vänsterrörelsesång, var det tydligt att frasen hade ett antisemitiskt budskap. Inte heller här tog Socialdemokraterna avstånd.

Jamal el-Haj (dåvarande socialdemokratisk riksdagsledamot), som nämns av Naraghi(S), ärett annat exempel. El-Haj har anklagats för att ha försvarat en kontroversiell imam och deltagit i sammankomster där radikala budskap framförts. Det dröjde länge innan partiet reagerade, och han tilläts verka innan han blev politisk vilde. Detta visar en större problematik när det gäller att hantera religiösa extremister inom partiet.

För att Socialdemokraterna ska vara trovärdiga i denna fråga krävs att de tar itu med sina egna kopplingar till radikala islamistiska grupper och antisemitism. Så länge dessa problem inte adresseras, förblir kritiken från Naraghi(S) tom.

Att aktivt ta avstånd från radikala krafter är nödvändigt om partiet vill ta kampen mot religiöst förtryck på allvar. Det krävs handling, inte bara ord, för att skapa förändring.

Sverigedemokraterna har länge varit tydliga med att motverka religiös extremism, oavsett om det handlar om antisemitism eller islamism. Vårt parti har alltid betonat att ingen religion ska vara undantagen kritik. Att konsekvent värna om demokrati och svenska värderingar är avgörande för att säkerställa att religiöst förtryck inte får inflytande över svensk politik, oavsett religion.

Ted Nyberg (SD), ordförande SD Oskarshamn

Annons
Annons
Annons
Annons