Annons

"Socialdemokraterna punktmarkerar 1177”

Sjukvård. Slutreplik i debatt om 1177, tidigare inlägg 5 och 6 september.
”Moderaternas iver att privatisera för sakens skull är fullständig sanslös. Trots att allt tyder på att privatisering av telefontjänsten 1177 fungerat mycket dåligt i Stockholm vill de gå fram med detta i Region Kalmar län”
Debatt • Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi har tillsammans med våra majoritetskollegor godkänt en handlingsplan till förbättringar av 1177.”
"Vi har tillsammans med våra majoritetskollegor godkänt en handlingsplan till förbättringar av 1177.”Foto: Anders Wiklund/TT

Kanske kommer de inte på några andra lösningar. För den som bara har en hammare tenderar allt att se ut som en spik. Men vi Socialdemokrater har en bredare uppsättning verktyg att ta till. Vi har tillsammans med våra majoritetskollegor godkänt en handlingsplan till förbättringar av 1177.

Vi punktmarkerar frågan och bland annat genom att styra om samtalen som inte är sjukvårdsrådgivande vill vi minska väntetiden.

Annons

Som påpekats tidigare men ignorerats av Moderaterna kvarstår faktum att Stockholms privatisering av 1177 inneburit att 4 av 10 samtal hänvisas till akutmottagningen, vilket är mer än dubbla antalet samtal som hänvisas till specialistvård överhuvudtaget i Region Kalmar län. Att bli slussad till akuten helt i onödan på grund av 1177s bristande kvalitet är knappast ett bra resultat. Jovisst samtalet svarades snabbt men sedan satt patienten på akuten halva dagen i onödan. Det ser vi inte som ett gott resultat.

Vi vill skapa bra vård på riktigt, en god rådgivning i 1177 som kan hjälpa människor. Hög tillgänglighet är ett oerhört eftersträvansvärt mål men om det är på bekostnad av kvalitén på själva vården eller rådgivningen är det knappast värt något för den enskilde. Moderaterna stirrar sig blinda på att räkna siffror men har missat att det övergripande målet måste vara att göra det som är rätt för patienten. Vi Socialdemokrater kommer alltid sätta patientens bästa i främsta rummet.

Kanske är det därför socialdemokratiska Region Kalmar län har landets nöjdaste patienter och Moderata Region Stockholm ligger under rikssnittet. Nu på söndag kan du antingen välja Moderaterna och få skattesänkningar och utförsäljningar med mindre nöjda patienter som följd, eller kan du välja Socialdemokraterna och få satsningar på välfärden samt landets fortsatt nöjdaste patienter.

Angelica Katsanidou (S), Regionstyrelsens ordförande

Mattias Adolfson (S), Regionråd

Yvonne Hagberg (S), Regionråd

Peter Wretlund (S), Regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons