Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Socialdemokraterna hycklar i frågan om akademisk frihet”

Replik på debattinlägg om högre utbildning, publicerat 26 mars.
Socialdemokraterna Matilda Ernkrans, Tomas Kronståhl och Gunilla Svantorp skriver hur de hyllar den akademiska friheten, samtidigt som de i artikeln varnar för att ”desinformation sprids allt lättare”.
"Framförallt vill vi att regeringens regleringsbrev - mer än i dag - skall beakta lärosätenas och de enskilda lärarnas akademiska frihet.”
"Framförallt vill vi att regeringens regleringsbrev - mer än i dag - skall beakta lärosätenas och de enskilda lärarnas akademiska frihet.”
Foto: Berit Roald
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Självklart ser vi inom SD mycket allvarligt på om hot och kränkande språkbruk används mot forskare, liksom mot alla andra människor. Det finns en lagstiftning att luta sig mot i allvarliga fall. Vi önskar att detta verktyg skulle användas betydligt mer frekvent. I övrigt gör vi saken en tjänst genom att klarare dra gränsen mellan verkliga övertramp och ibland berättigad kritik.

När det gäller skrivningen om akademisk frihet som skribenterna hänvisar till så yrkade vi bifall till denna lagändring, vilket bara det ställer hela deras resonemang på ända. Vi vill ha än mer akademisk frihet än vad Socialdemokraterna önskar sig. Vi vill att lärare på högskolor skall få bestämma kursernas litteraturlistor. Vi vill att inga externa ämnen som genusteori skall tvingas på kurser i historia eller mekanik. Och framförallt vill vi att regeringens regleringsbrev - mer än i dag - skall beakta lärosätenas och de enskilda lärarnas akademiska frihet.

Självklart är vi inte på något sätt emot jämställdhet mellan könen eller mellan några andra grupper. Alla skall ges exakt samma förutsättningar, vilket vi tjatat oss muntorra om i riksdagens kammare. Det vi sagt är att genusteori skall ha samma krav på vetenskaplighet som alla andra discipliner.

Det skribenterna nämner i slutet om den statliga värdegrunden har vi ingenting emot, vilket vi noga påpekat. Vi har däremot uttryckt en stor oro för att denna värdegrund, så som den bokstavligen är skriven, skall misstolkas och användas för att kväsa til exempel forskare med ”besvärliga” åsikter. Är oron obefogad? Ingen blir i så fall gladare än undertecknarna här.

De socialdemokratiska skribenterna har en hög svansföring när det gäller akademisk frihet, yttrandefrihet och hot mot forskare. Vi vill dock i all ödmjukhet påpeka att detta enbart är retorik tills forskare som hyser ”fel” åsikter eller som kommer fram till ”fel slutsatser” hindras i sina karriärer eller blir utfrysta på sina respektive lärosäten.

Sist men inte minst vill vi återigen påminna Socialdemokraterna om en sak; detta med ”desinformation” gäller fast det är valrörelse. Det finns ingen ”time-out” bara för att ett val närmar sig.

Patrick Reslow (SD), Utbildningsutskottet

Robert Stenkvist (SD), Utbildningsutskottet

Jörgen Grubb (SD), Utbildningsutskottet

Michael Rubbestad (SD), Utbildningsutskottet

Läs mer