GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Snurrom ett nytt utsatt område”

Kommunpolitik i Kalmar
”Det har gått många år sedan jag lämnade min aktiva politiska verksamhet bakom mig. Av förekommande anledning dyker mitt tal på kommunfullmäktige år 2013 ändå upp i mitt minne.”
Debatt • Publicerad 21 april 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Enligt polisen sker här samtidigt en stor inflyttning av kriminella och missbrukare. Det ökar faran ytterligare för att Snurrom utvecklas till ett nytt - och nu behärskar jag det politiskt korrekta ordet - utsatt område i Kalmar.”
"Enligt polisen sker här samtidigt en stor inflyttning av kriminella och missbrukare. Det ökar faran ytterligare för att Snurrom utvecklas till ett nytt - och nu behärskar jag det politiskt korrekta ordet - utsatt område i Kalmar.”Foto: Mats Holmertz

Då, i samband med en aktuell placering av flyktingar i Norrliden, uttryckte jag mina farhågor över att vissa stadsdelar kunde utvecklas till någon form av ghetto om alla nykommande skulle stuvas in i samma område.

Beklagligt nog har mina varningar om negativa strukturer inte lett till någon eftertanke eller givande diskussion, utan utmynnade i en hatisk debatt om ordets etymologi. Jag blev till och med attackerad av flera medlemmar från mitt eget dåvarande parti. Det blev vändpunkten till att mitt politiska engagemang kändes allt mindre givande.

Man kan i dag mycket väl deklarera att Kalmar inte har något ghetto. Numera benämns nämligen dessa stadsdelar som utsatta områden eller riskområden. Dessa professionella uttryck var inte uppfunna för nio år sedan.

I mitt tycke beskriver dock de här nya orden precis samma fenomen som jag har försökt varna för. Och då har jag inte ens kunnat tänka mig att den här ogenomtänkt och oansvarigt skapade segregationen skulle orsaka två stora bränder i Berga och ännu mindre att den skulle leda till sådant eskalerande våld med två grymma mord på Kalmars gator.

Men historien har tydligen ingen lärande effekt. Förutsättningarna för den nya stadsdelen Snurrom är helt annorlunda än det var för den gamla Norrliden. Men det verkar kunna utvecklas till ett nytt bekymrande experiment på grund av liknande obetänksamhet och planeringsmisstag. När man börjar skissa på en helt ny stadsdel, då ter sig naturligt att alla tidigare erfarenheter tas till vara. På ett naturnära område skulle ett modernt och innovativt kvarter ha kunnat vuxit fram med öppna torg för sociala möten, med ljusa gator och med olika typer av lokaler som också lockar ut flera människor på gatorna.

Snurrom visar dessvärre upp alla motsatser till vad en nybyggd, framtidssäkrad stadsdel borde stå för. Den fortfarande växande bebyggelsen med smala gator, höga och karaktärslösa byggnader, ett i efterhand olösbart parkeringskaos samt avsaknaden av större offentliga samlingsytor, butiker och kollektivtrafik erbjuder en lockande miljö för icke lagliga aktiviteter. Enligt polisen sker här samtidigt en stor inflyttning av kriminella och missbrukare. Det ökar faran ytterligare för att Snurrom utvecklas till ett nytt – och nu behärskar jag det politiskt korrekta ordet - utsatt område i Kalmar.

Tamás Lakatos

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.