Snön faller – och svartmålarna med den

Debatt • Publicerad 20 mars 2006

Sverige hamnar på fjärde plats efter USA, Indien och Hong Kong på en lista över länder med högst andel snabbväxande företag. Det berättar nyhetsbyrån TT kl. 09.04 på tisdagsmorgonen. Sverige klättrade i år sex placeringar och hamnade högst på listan av alla europeiska länderna.

Tänkte – Oj, inte dåligt. Fantastiskt, kul, Undrar nu vad de ska säga; alla trista svartmålare. Såg de stora snöflingorna sakta falla mot marken. Kaffe i koppen och så klockan. 11.19 har nyhetsbyrån TT plötsligt ännu mer att berätta.

Nämligen att arbetsgivarna tror att sysselsättningen kommer att öka under det kommande kvartalet. Det handlar om största optimismen på två år. Samtliga tio undersökta branscher ökar, skriver TT.

Inte dåligt tänkte jag och kom att tänka på alla de som lägger ned så mycket tid på att berätta att Sverige halkar efter. Vad synd det är om svartmålare som folkpartisten Pierre Edström som så ofta skriver långa artiklar om det förfärliga företagsklimatet i Sverige och hur dåligt allt är. Om oraklet Chatrine Pålsson i Finsjö, som inte missar ett tillfälle att beskriva hur dåligt det går för Sverige och hur dåliga vi är. Vilken otur de har. Vilken brist på timing. Vilken övermäktig utmaning det är för Barometerns och Västervikstidningens ledarsidor att ens orka kommentera alla dessa positiva rapporter om svensk ekonomi, tillväxt och innovationskraft. Istället blir tystnaden enda vapnet. Allt positivt ska tystas, kvävas, förnekas.

Inte ens när vi är bäst i Europa räcker det för att kunna ge beröm till regeringen Persson. De tjocka svarta kritorna är enda arbetsredskapet för dessa borgerliga skribenter, vars trovärdighet faller som den vackra snön nu i mars. Fyra av tio företag planerar för nyanställningar. Fler än 55 000 nya företag startades förra året – rekord! Konkurserna är färre än på länge och SCB (Statistiska Centralbyrån) berättar om fortsatt uppgång i Sveriges ekonomi, med överskott i statsbudgeten och vi avancerar i OECD:s välståndsliga. Enligt FN är Sverige världens mest jämlika land, med minst fattigdom.

Det måste sägas att dessa framgångar inte bygger på tur utan på en medveten socialdemokratisk politik för jobb och trygghet. Vi bygger Sverige starkare!

I dag jobbar 13 000 fler läkare, sjuksköterskor och barnmorskor inom vården än för tio år sedan. Jämfört med senaste valet är det i dag fler än 15 000 fler lärare och andra specialister i skolorna och 6 000 fler förskollärare, barnskötare och annan personal i förskolan. Steg för steg gör vi Sverige bättre.

Tänker också på framtidsdebattören Richard Florida som i veckan talade i Stockholm. Inför många blåa representanter för svenskt näringsliv berättade han att Sverige befinner sig i den absoluta frontlinjen när det gäller övergången från industrisamhällets ekonomi till det som beskrivs som den kreativa ekonomin. Ett modernt, kunskapsintensivt och förändringsvilligt samhälle.

Det moderna välfärdssamhället.

Sverige går först.

Det gör skillnad vem som leder landet.

Håkan Juholt

Riksdagsledamot (s)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.