Annons

"Sluta finansiera och subventionera det fossila”

Energipolitik
”För att vi ska få bort de fossila utsläppen måste pengaflödet till fossil verksamhet stoppas och aktier hos dem säljas av. Detta har klimatrörelsen talat om länge. Men användningen av fossil energi fortsatte att öka. På COP26 i Glasgow 2021beslutades det äntligen att stater ska fasa ut sina fossila finansieringar och subventioner.”
Debatt • Publicerad 3 mars 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det finns ingen naturlag som säger att rika Sverige måste öka fossila utsläpp och än mindre att ökningarna ska subventioneras.”
"Det finns ingen naturlag som säger att rika Sverige måste öka fossila utsläpp och än mindre att ökningarna ska subventioneras.”Foto: Paul Madej

Fredagen den 3 mars går Fridays for Future ut i en global klimatmanifestation.

Budskapet är att vi måste sluta med fossila investeringar, lån och subventioner.

Annons

I Kalmar ställer även Klimataktion Kalmar län och nätverket Folk och Frö sig bakom våra krav. Vi samlas på Larmtorget 3 mars klockan 16.00 för en manifestation.

Vad gör Sveriges regering och riksdag i frågan?

Det har länge funnits krav på våra statliga pensionsfonder, AP-fonderna, att avveckla fossila investeringar. Ändå har 4:e och 7:e AP-fonden gjort nya åtminstone så sent som 2021. Riktigt tråkigt är det när AP-fonder och även våra affärsbanker lånar ut till fossilbolag som prospekterar för nya oljeborrningar - ibland i det känsliga Arktis.

Aina Hagberg, Kalmar
Aina Hagberg, KalmarFoto: Mats Andersson
”På COP 27 2022 i Egypten uppmanade Sveriges miljöminister Romina Pourmokhtari andra länder att dra ner på sina fossila investeringar och subventioner. Samtidigt sitter hon i en regering som ökar både de fossila utsläppen och subventionerna av dem.”
Aina Hagberg, Folk och Frö.

AP-fonder har i många år haft aktier i svenskägda Lundin Energy (tidigare Lundin oil). Ett bolag som svartlistats av de flesta finansiärer sedan det anklagats för medhjälp till grovt folkrättsbrott i dåvarande Sudan. 10 000 människor dödades och bortåt 100 000 drevs bor från sina hem i området där Lundin oil sedan gick in och borrade.

I tio år utredde åklagare i Sverige anklagelserna. I november 2021 väcktes åtal mot två person inom dåvarande Lundin Energy. Dom har inte fallit. (Sedan dess har företaget sålt alla sina oljetillgångar till Aker BP i Norge och bytt namn till Orrön Energy).

Detta är ett fruktansvärt exempel på hur, i detta fall väldigt fattiga, människor får ta orimliga konsekvenser där fossila exploateringar prioriteras. Alltför ofta har sådant passerat utan att ansvar utkrävts.

På COP 27 2022 i Egypten uppmanade Sveriges miljöminister Romina Pourmokhtari andra länder att dra ner på sina fossila investeringar och subventioner. Samtidigt sitter hon i en regering som ökar både de fossila utsläppen och subventionerna av dem. Hennes regering har snabbt ändrat det transportneutrala avdraget för arbetsresor tillbaka till det gamla som gynnar privatbilismen. De har ökat avdraget per mil med 7 kronor samt minskat reduktionsplikten i bensin och diesel radikalt.

Regeringens dubbelmoral väcker kritik. Miljöministern får ta smällarna. Ena dagen svarar hon att klimatmålen ligger fast och den andra att det blir svårt att uppnå dem. Sedan beklagar hon sig över hur jättejobbigt det är att behöva öka utsläppen! Men det handlar ju om hela regeringens val att blunda för rådande klimatnödläge. Den smiter undan ansvaret för miljöpolitiken och inte minst dess övergripande mål – generationsmålet, som säger att dagens problem inte ska lämnas över till kommande generationer.

Det finns ingen naturlag som säger att rika Sverige måste öka fossila utsläpp och än mindre att ökningarna ska subventioneras.

Det finns däremot naturlagar som styr vad planeten tål inom olika områden. Forskarna förklarar dessa lagar och vårt nödläge för både klimat, biologisk mångfald och andra delar av miljön. Sex planetära gränser är överskridna! De rika industriländerna, där Sverige är med, behöver ställa om radikalt.

Annons

Till regeringen och alla ansvariga politiker på nationell, regional och kommunal nivå: Lyssna på forskarna och gör det hårda jobb som måste göras! Det är bråttom nu!

Nils Strömberg, Fridays for Future, Kalmar

Fredrik Sernheim, Klimataktion Kalmar län

Aina Hagberg, Folk och Frö

Annons
Annons
Annons
Annons