Annons

”Slopa det fria skolvalet”

Skolvalet ”Ökande skillnader i svensk skola samtidigt med vinstuttag är ett moraliskt problem. När PISA startade för 20 år sedan ansågs Sverige vara ett av de mest likvärdiga skolsystemen bland OECD-länderna.”
Debatt • Publicerad 5 mars 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Föräldrar ska överhuvudtaget inte behöva välja skola för sina barn utan ALLA skolor ska vara lika bra var man än bor och då är den närmaste skolan självklar!”
”Föräldrar ska överhuvudtaget inte behöva välja skola för sina barn utan ALLA skolor ska vara lika bra var man än bor och då är den närmaste skolan självklar!”Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Så är det inte längre. PISA visar på, att likvärdigheten eskalerar. Det kan inte få fortsätta, att Sveriges elever får olika förutsättningar beroende av vilken grupp de kommer ifrån. Vi behöver en skola som kan ge alla elever, oavsett bakgrund och oavsett vilken skola de går på samma möjligheter, att utvecklas så långt som möjligt. Vi är på rätt väg när det gäller kunskapsresultaten men segregationen i svensk skola är förödande. Diket mellan skolors olika kvalitet blir bara större och större. Föräldrar ska överhuvudtaget inte behöva välja skola för sina barn utan ALLA skolor ska vara lika bra var man än bor och då är den närmaste skolan självklar!

Det är en ideologisk fråga hur man ser på skolans konstruktion. Problemet för borgerligheten i svensk politik är, att de problem som vi idag ser i den svenska skolan är effekterna av den skolpolitik som de själva har infört. De växande skillnaderna mellan elever och skolor är en följd av de marknadsreformer som den borgerliga regeringen under ledning av Carl Bildt införde 1992.

”Vi vill i likhet med vad forskningen och vetenskapen faktiskt säger, skrota det fria skolvalet, för att öka jämlikheten i den svenska skolan!”
Bitte Gudmundsson (V), Kalmar kommuns utbildningsnämnd
Annons

Det fria valet av skola, systemet med de fristående skolorna, skolpengssystemet, etableringsrätten för fristående skolor, antagning av elever och att aktiebolag kan driva grund- och gymnasieskolor medverkar till, att hela skolsystemet dras isär. Vi är det enda landet i hela världen som har ett skolsystem så som vi har. Andra länder oavsett politisk ideologi har backat när det gäller uppbyggnad av system liknande vårt. Segregationen i svensk skola går inte ihop med uttag av miljonvinster. Vinstuttag dränerar utbildningsväsendet på pengar som skulle gå till eleverna.

Vi vill i likhet med vad forskningen och vetenskapen faktiskt säger, skrota det fria skolvalet, för att öka jämlikheten i den svenska skolan! Fristående skolor med en tydlig och klar pedagogisk inriktning utan vinstintresse ser vi däremot gärna som en tillgång i skolsystemet. Det har funnits försök, att i riksdagen förändra det idag rådande systemet men de har alla gånger röstats ner. Det är synnerligen förvånande, att politiker sätter sig över både vetenskap och forskningsresultat!

Vi borde göra så som Chile där möjligheten, att ta ut vinst har tagits bort. Ett företags yttersta mål, är att generera vinst till ägarna medan skolans yttersta mål är, att ge bästa utbildning. Vi kan inte fortsätta, att dränera den svenska skolan på skattemedel. Det vore hedrande om den borgerliga skolpolitiken insåg sitt misstag och medverkade till ett arbete för en jämlik skola.

Kalmar kommuns utbildningsnämnd

Bitte Gudmundsson (V)

Caroline Kamnert (S)

David Richardson (S)

Eva Jarstad (S)

Viktor Sjögren (V)

Annons
Annons
Annons
Annons