Annons

”Skolmaten får inte vara ett kommunalt lotteri”

Skolmat
Kommer eleverna i våra kommuner vara vinnare eller förlorare? Det avgörs i de kommunala budgetförhandlingarna som just nu pågår.
Debatt • Publicerad 17 november 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För skolmaten handlar inte bara om mätta magar hos eleverna. Måltiden är mycket mer än så.”
”För skolmaten handlar inte bara om mätta magar hos eleverna. Måltiden är mycket mer än så.”Foto: Mark Nordvall Hanlon

Trots att studier visar att näringsriktig mat under skoltid är avgörande för elevernas betyg, hälsa och framtida jobb, så diskuteras det ändå i vissa kommuner i vårt län om att dra ner på kvaliteten på maten.

En nyligen genomförd undersökning visar att 9 av 10 kostchefer är oroliga över att de tvingas till kraftfulla försämringar i sina skolmatsalar, om de inte får mer resurser för skolmaten.

Annons

Samtidigt växer intresset för skolfrukostfrågan lavinartat. De som provat vittnar om lugnare elever, goda effekter på fysisk och psykisk hälsa, studiero och bättre skolresultat, och en förbättrad arbetsmiljö för lärare och andra som arbetar i skolan.

Hur det blir i våra kommuner i vårt län återstår att se. Men det kan alltså bli så att den elev som bor i ena kommunen kan serveras både frukost och näringsriktig lunch medan kompisen i grannkommunen får en näringsfattig, billig lunch.

Skolmaten till våra elever och framtida beslutsfattare kan inte vara ett lotteri på detta sätt. Att LRF nu har tillsatt en Skolmatskommitté som bland annat ska titta på dessa ojämlika förhållanden är glädjande. En fråga som skolmat väcker engagemang och starka åsikter, så att samla kompetens från olika delar av samhället som ska ta fram mer fakta om hur man ökar jämställdheten i våra skolmatsalar är ett mycket bra initiativ. Vi i våra kommungrupper hoppas nu att samtliga beslutsfattare följer Skolmatskommissionens arbete noga och tar del av deras analyser.

För skolmaten handlar inte bara om mätta magar hos eleverna. Måltiden är mycket mer än så. Den är en samlingspunkt där elever och lärare träffas och kan prata och diskutera. Den skapar gemenskap, något som är allt viktigare i ett samhälle som blir allt mer polariserat, och den bidrar till att öka vår livsmedelsberedskap.

Prognosen för 2024 är att kommuner och regioner kommer att göra ett underskott på totalt 28 miljarder, men kom ihåg att varje satsad krona på skollunchen ger fyra kronor tillbaka i ett längre samhällsperspektiv i form av ökade betyg och därmed högre lön.

Lantbrukare i våra kommuner bidrar gärna till att servera eleverna i våra skolor råvaror som håller världsklass i hållbar och djurvänlig matproduktion.

Stihna Johansson Evertsson, ledamot LRF Sydost och ansvarig för livsmedelsfrågor

Annons
Annons
Annons
Annons