Annons

"Skattetabeller låses vid årsskiftet och går inte ändra i efterhand.”

Replik i debatt om orättvis beskattning, tidigare inlägg 23 och 24 mars.
Den tidigare riksdagsledamoten Thoralf Alfsson har bett oss om svar kring de övergångsregler som V och MP föreslagit kring grundavdrag för personer födda 1957.
Debatt • Publicerad 5 april 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det finns, som föreslagits, en eventuell möjlighet att i efterhand kompensera 57:orna.”
"Det finns, som föreslagits, en eventuell möjlighet att i efterhand kompensera 57:orna.”Foto: Janerik Henriksson/TT

Bakgrunden är att åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget höjdes från januari 2023, efter en proposition från den tidigare socialdemokratiska regeringen.

Det är viktigt att strukturella förändringar till det svenska pensionssystemet har ett långsiktigt perspektiv och ett brett politiskt stöd, något som även historiskt varit fallet i Sverige med pensionsöverenskommelserna. Förändringarna av åldersgränserna i pensionssystemet är inget undantag från detta.

Annons

I sin artikel ställer Alfsson frågan kring hur vi ställer oss till de förslag om övergångsregler som förts fram i finansutskottet. Om än hedervärt i tanken fanns det en enkel anledning till att dessa avfärdades av utskottet. I sin föreslagna utformning var förslagen helt enkelt inte var möjliga att genomföra.

Skattetabeller låses vid årsskiftet och går inte ändra i efterhand. Förändringar av inkomstbeskattningen måste även finnas med i budgetprocessen. Det går att konstatera att inget av de partier som föreslagit övergångsregler haft med i sina budgetmotioner att åldersgränsen ska ändras.

Det är även viktigt att man som individ kan fatta beslutet om att pensionera sig med all fakta på bordet. Vi förstår och delar därför den frustration många känner över hur de här förändringarna kommunicerats och att myndigheter gett otydlig information. Tyvärr är det bara att konstatera att det vilar ett tungt ansvar på den föregående socialdemokratiska regeringen för att förändringen inte kommunicerats tydligare. Arbetet med reformen påbörjades redan 2020, så information om detta till landets blivande pensionärer borde ha getts i ett betydligt tidigare skede.

Det finns, som föreslagits, en eventuell möjlighet att i efterhand kompensera 57:orna. Att redan nu gå ut och ge sådana löften är att föregå budgetprocessen och kanske även bygga upp falska förhoppningar. Dock kommer vi naturligtvis stödja ett sådant förslag om regering finner finansiellt utrymme.

Vad som däremot redan kan konstateras, är att regeringen arbetar fram förslag för att stärka pensionärers ekonomi, något som slås fast av bland annat Tidöavtalet. Vissa viktiga åtgärder har redan kommit på plats, bland annat i form av ett högkostnadsskydd för elpriser såväl som i ett förstärkt jobbskatteavdrag för äldre. Det arbetet är dock bara påbörjat, och kommer att fortgå så länge Moderaterna är i regeringsställning.

Lars Engsund (M), riksdagsledamot

Marie Nicholson (M), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons