Annons

”Skarvstammen måste minskas så att yrkesfiskarna kan livnära sig”

Skarvjakt
”Skarvstammen i Kalmar län har vuxit sig allt för stor och har tredubblats under de senaste åren och det måste till krafttag för att minska dess framfart.”
Debatt • Publicerad 4 mars 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Utbredningen av skarv, men även säl. hotar framförallt vårt fiskebestånd.”
”Utbredningen av skarv, men även säl. hotar framförallt vårt fiskebestånd.”Foto: Arkivbild

I dag finns det mer än 70 000 skarvar runt om i länet och vi kan med förskräckelse se hur dessa fåglar inskränker på vår skärgård och förstör vår natur till svarta ödesplatser runt om. Mönsterås kommun är hårt drabbad av skarvens framfart och vi är många som känner oro. När jag besökt olika platser som Timmernabben ser man hur skarven förstört vår vackra skärgårdsmiljö och likadant var det när jag besökte Södra Cell och kunde se hur deras framfart även där skapat svarta öar som är förstörda.

Utbredningen av skarv, men även säl, hotar framförallt vårt fiskebestånd. Skarvarna i Kalmar län äter cirka 35 ton fisk varje dag medan våra yrkesfiskare har fiskeförbud på obestämd tid då det gäller att fiska torsk. Detta gör att många av våra fiskare gör stora förluster och får svårt att klara sitt uppehälle. Detta har i sin tur lett till att många som tidigare livnärde sig på fisket har fått sluta med detta.

Annons

I dag talar man mycket om att äta närproducerad och ekologisk kost samt att vi bör äta mer fisk och grönt och mindre kött. Stora mängder av den fisk vi äter i dag är importerad och detta är inte rimligt. Det är skarven som i stället äter sig mätt och breder ut sig allt mer som äter upp vår fisk!

En kristdemokratisk politik bygger på att vi ska ha livskraftiga hav och då krävs det nödvändiga åtgärder. Våra kuster och hav ska ha en rimlig skarvpopulation men idag är den alldeles för stor. Vårt fiskebestånd måste skyddas och då behövs krafttag mot skarven och se till att de minskar i antal. Det behöver vidtas nödvändiga åtgärder för att komma tillrätta med skarvproblemet.

Jag förstår att yrkesfiskarna är oroliga för hur de ska klara av att försörja sig och klara sitt uppehälle. Det är inte skarvarna som ska få möjlighet äta upp 35 ton fisk varje dag utan den ska komma lokalbefolkningen till del och våra yrkesfiskare ska även fortsättningsvis kunna leva på sitt arbete.

Madeleine Rosenqvist, gruppledare för kristdemokraterna i Mönsterås kommun

Annons
Annons
Annons
Annons