Sju punkter om Linnéuniversitetet

1. Kalmar är idag en av Sveriges mest attraktiva studieorter. Linnéuniversitetet är den läroanstalt med största procentuella ökningen av ansökningar under de senaste åren! Orsaken till detta ligger säkert i vad som står att läsa på respektive hemsidor.
Debatt • Publicerad 4 juni 2013

Linneuniversitet säger:

"Studentstaden vid havet. De nära avstånden är typiska för Kalmar. På fem – tio minuter når du det mesta – universitetet, kompisarna, havet, gymmet eller stadskärnan Kvarnholmen."

Kalmar kommun säger:

"Inom loppet av 5-10 minuter når du i princip allt till fots eller på cykel."

Men man kan bli än bättre vad gäller sjönära, centralt och kommunikationsnära läge genom att placera hela universitetet (förutom Sjöbefälsskolan) på Brofästet. Där får man även plats med "avknoppningsföretag".

2. Hur fungerar den kommunala demokratin? En enig hamnstyrelse har sagt nej till universitetets etablering i Ölandshamnen. Ett stort antal företagsledare säger också nej. Mer än 5 000 personer protesterar.

3. Barometern har bjudit in universitetet och Kalmar kommun till rundabordssamtal med "Brofästeförespråkarna". Men de förra har avböjt. Vågar inte? Objektiva siffror visar att det blir klart dyrare med etablering i Ölandshamnen än på Brofästet.

4. Flyttningen av designutbildningen från Nybro till Kalmar blir minst 2 miljoner dyrare per år (enligt regionförbundets utredning). Det ryktas att flytten blir till Växjö, vilket ju blir minst lika dyrt som en flytt till Kalmar. Var skall man ta in dessa pengar?

5. Vad kommer att hända med de lokaler, som universitetet kommer att lämna? Ett troligt scenario är att kommunen tvingas att agera. Man tömmer de kommunala förvaltningarna centralt och i Riskvarnen och flyttar dessa enheter till Norrgård och andra byggnader som LNU idag disponerar på Malmen. Kifab bygger bostadsrätter i de lokaler som kommunen lämnar, trots att det är hyreslägenheter, som främst efterfrågas. Kommunen tror att man även kan bygga borätter i Brofästet. Jo, allt går att göra till extremt högt pris för kommunens skattebetalare!

6. Varför händer inget vad gäller studenternas önskelista julen 2012? "Önskar kårhus, utan ett levande studentliv riskerar Kalmar att utarmas som studentstad." Så sa studenterna och krävde också mer lärarledd utbildning och bättre forskningsanknytning.

7. Vid kommunvalet nästa år kommer jag att bojkotta de partier som röstade ja till avsiktsförslaget 2012 att förlägga Linneuniversitetet (LNU) till Ölandshamnen utan att ha något gediget underlag för beslut.

Peter Håkansson, Kalmar

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.