Annons

"Självklart måste Byteaterns skatt tas om hand och visas upp”

Kultur
Nyligen aktualiserades Byteatern Kalmar Länsteaters kulturskatt på vinden: scenografi, dockor och masker från tidigare uppsättningar. Det är onekligen ett kulturarv från ett stycke svensk teaterhistoria: kollektivet Byteatern som så småningom blev länsinstitution.
Debatt • Publicerad 22 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Scenografi, dockor och masker från tidigare uppsättningar. Det är onekligen ett kulturarv från ett stycke svensk teaterhistoria.”
”Scenografi, dockor och masker från tidigare uppsättningar. Det är onekligen ett kulturarv från ett stycke svensk teaterhistoria.”Foto: Mats Holmertz

Då med bildkonst som grund för mer eller mindre formdjärva uppsättningar. När jag tillträdde tjänsten som teaterchef 2003 stod det klart att något behövde göras med materialet som bl.a. hotades av fuktskador. Jag sökte så kallade ACCESS-medel i miljonklassen och kunde starta ett inventerings- och restaureringsprojekt. Satsningen blev ett led i att återställa den dåliga ekonomin och gav deltidsjobb åt en assistent, fotograf och tre scenografiskt arbetande konstnärer, som teaterorganisationen intressant nog hade på den tiden.

Jag uppvaktade både Kalmar slott och Länsmuseet för att förmå dem att skapa en utställning, precis innan jag avslutade mitt uppdrag. ACCESS-projektet fortsatte förtjänstfullt under Karin Parrot, med del 2. Något har sedan synts i teaterhuset och en del har blivit utställt på Scenkonstmuseet i Stockholm.

Jan Dzedins, Emmabodas kulturchef.
Jan Dzedins, Emmabodas kulturchef.Foto: Peter Lejon
”Kalmar kommun behöver både bredd och fördjupning som kulturstad och borde i högre grad stå som värd för kulturevenemang av liknande slag. Vi ska vara stolta över vår unika historia, även det sentida kulturarvet.”
Jan Dzedins, kulturchef, före detta teaterchef Byteatern Kalmar Länsteater
Annons

Som ett inlägg i debatten vill jag säga att självklart borde föremålen ges ett historiskt sammanhang och visas upp. Inte minst för nu levande generationer i Kalmar som har en relation till tiden samt övriga scenkonst-Sverige. Lämpligast presenteras utställningen förslagsvis i samband med att Kalmar ihop med Nybro och Emmaboda står som värd för den nationella Scenkonstbiennalen!

Något som vi borde söka och arrangera snarast. Där och då kan en utställning nå en stor och bred publik. Kalmar kommun behöver både bredd och fördjupning som kulturstad och borde i högre grad stå som värd för kulturevenemang av liknande slag. Vi ska vara stolta över vår unika historia, även det sentida kulturarvet.

Däremot bör den nya Byteatern Kalmar Länsteater, som genomgått ett generationsskifte och fått uppgraderade lokaler, avlyftas ansvaret för samlingen, menar jag. En teater som blickar bakåt uppfattas lätt som dammig och baktung. Med ny konstnärlig ledare och föryngrad ensemble behöver Byteatern idag söka och finna sin nya identitet gentemot länsborna. Mycket har förändrats, vilket inte minst syns i Byteaterns historia.

Därför frågar jag vilken aktör som är beredd att skapa en utställning av materialet? Är det kulturförvaltningen i Kalmar, som skapar utställningen och sedan införlivar en del i sin övriga offentliga utsmyckning i staden, på bibliotek och skolor? Är det Länsmuseet eller Konstmuseet? Gärna i samband med att vi arbetar för att Kalmar arrangerar Scenkonstbiennalen.

Jan Dzedins, kulturchef, före detta teaterchef Byteatern Kalmar Länsteater

Annons
Annons
Annons
Annons