unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Självberömmet saknar förslag

Replik, på debattinlägg om industrin i Kalmar län. Publicerat 29 januari.
”Majoritetsråden Angelica Katsanidou (S) och Peter Vretlund (S) skriver i en debattartikel att ”industrin i länet sjuder av liv”.
Infrastrukturen i Kalmar län håller inte måttet och majoriteten i regionen blundar för problemet skriver dagens M-debattörer.
Infrastrukturen i Kalmar län håller inte måttet och majoriteten i regionen blundar för problemet skriver dagens M-debattörer.
Foto: Mats Holmertz
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dagen efter kan vi läsa att Sydsvenska Handelskammaren säger att ”industrin i länet har nästan ingen tillväxt alls”. De senare baserar sig på en rapport med utförlig statistik som kom veckan innan. De förra målar en bild som inte är helt osann; det har vi själva sett exempel på under våra verksamhetsbesök.

Men majoritetsråden skriver inget om infrastrukturen som enligt Handelskammaren är ett av tre områden som måste förbättras. Regeringen har pausat den nationella planeringsprocessen för infrastrukturinvesteringar. Vi kan bara spekulera i orsaken, men det ökar också möjligheterna för regionen att påverka fördelningen av pengar. S i länet med samarbetspartiet C har bättre förutsättningar än någonsin att göra detta. Men regionmajoriteten säger nej till vårt förslag att avdela resurser till att bearbeta regering och S/C-politiker från regionen på ledande nationella positioner.

Vi har tillsammans med KD lagt ytterligare förslag för att utveckla industrin och stärka tillväxten i vårt budgetförslag. Ökade budgetanslag, länsgemensamt arbete för bättre näringslivsklimat och en regional företagsinkubator är några exempel. Majoriteten röstade nej till allt. Vi konstaterar att majoritetens alla uttalanden om att ”tala med en gemensam röst” för länets bästa var tomt snack. Goda förslag från oppositionen röstas ner av princip och inte på sakliga grunder.

Lägg därtill en regional skattehöjning som slår direkt mot nyetableringar och rekryteringsmöjligheter, och Socialdemokraternas hantering av till exempel kärnkraftsfrågan, så blir Katsanidous och Vretlunds debattartikel inget annat än en dimridå, helt renons på konkreta förslag och vilja till samverkan för länets och industrins bästa.

Vi har gång på gång sträckt ut vår hand för att gemensamt ta oss an länets utmaningar så att hela Kalmar län kan sjuda av liv. Vi ser med tillförsikt fram emot att Socialdemokraterna en dag kastar prestigen åt sidan och att vi alla tillsammans kan stärka länet.

Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen

Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande regionala utvecklingsnämnden

Läs mer

Emmaboda

Ett fall av covid-19 i kommunal verksamhet

Ett fall av bekräftad covid-19 har konstaterats inom en av kommunens verksamheter.

”Jag vill återställa delningstalen”

Emmaboda

”Jag vill återställa delningstalen”

Bildningsnämndens ordförande Emma Åhlander-Hansson (M) verkar för att återställa delningstalen inom förskolan.

Avslöjar: IKO-stjärnan kan bli borta länge

SHL

Avslöjar: IKO-stjärnan kan bli borta länge

”Jag hänvisar till vår lagläkare.”

Förskolepersonal tar strid mot underbemanning

Emmaboda

Förskolepersonal tar strid mot underbemanning

”Varje torsdag framöver kommer vi att bära de brandgula tröjorna.”

De varnar för okänd sjukdom – drabbar tusentals svenskar

Kalmar

De varnar för okänd sjukdom – drabbar tusentals svenskar

”Att testa sig om man har misstankar är A och O.”

Insändare: ”Vad har gått snett när mobilen är viktigast?”

Insändare

Insändare: ”Vad har gått snett när mobilen är viktigast?”

”Vilket konsekvenstänk finns där?”