Annons

Sexuellt utsatta behöver utökat stöd

”Vi hoppas att partiernas regionala program inför valet 2022 inkluderar frågan om vård och stöd till de som utsätts för våldtäkt och annat sexuellt våld.”
Debatt • Publicerad 22 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En hög medvetenhet hos oss, oavsett könstillhörighet, är vägen till ökad livskvalitet för alla utsatta”, skriver debattören.
”En hög medvetenhet hos oss, oavsett könstillhörighet, är vägen till ökad livskvalitet för alla utsatta”, skriver debattören.Foto: Björn Olsson

Hälso- och sjukvården ska enligt lag vara jämlik. Sverige har anslutit sig till Europarådets konvention om våld mot kvinnor, Istanbulkonventionen, med krav på tillgång till vård av sexualutsatta över hela landet. Trots detta är sexualbrottsoffer – främst kvinnor, tjejer och transpersoner – en patientgrupp som bollats runt och nonchalerats alltför länge. Det är ett uttryck för en normalisering av mäns våld mot kvinnor som vi aldrig får acceptera. Rätten till bästa möjliga hälsa är en mänsklig rättighet – också för den som utsatts för våldtäkt, incest eller andra sexuella övergrepp.

Våldtäkt och annat sexuellt våld kan ge upphov till psykologiska skador och trauman hos den som utsätts. Obearbetade trauman kan resultera i olika följdsjukdomar, kroniska smärtsjukdomar, PTSD -posttraumatiskt stressyndrom och långvarig psykisk ohälsa. Därför måste de som utsätts få hjälp att behandla sina skador och trauman. Brister inom vården gör att behoven hos de som utsätts inte alltid möts och många får inte den vård och behandling de har rätt till.

Annons

I region Kalmar görs det redan mycket på det här området. Vi har ATV – Alternativ till våld – Barnahus, kvinnojouren och specialister inom regionen. Men det som är bra kan alltid bli bättre. I Folkhälsomyndighetens befolkningsundersökning från 2017 uppgav endast 7 procent av alla kvinnor som utsatts för sexuellt våld att de sökt hälso- och sjukvård.

Om politikerna i Region Kalmar län bestämmer sig för att göra en ordentlig satsning på kompetenshöjning på alla nivåer inom sjukvården, ger det personalen bättre förutsättningar till att kunna ge adekvat vård och behandling till många av de 93 procent som inte vågat söka vård eller inte förstått varför de har mått psykiskt dåligt under lång tid.

Vi hoppas att partiernas regionala program inför valet 2022 inkluderar frågan om vård och stöd till de som utsätts för våldtäkt och annat sexuellt våld. Och vi hoppas att det resulterar i en kraftfull satsning på en kompetenshöjning i alla led. En hög medvetenhet hos oss, oavsett könstillhörighet, är vägen till ökad livskvalitet för alla utsatta.

Och detta är inte bara en kvinnofråga utan även i högsta grad en mansfråga.

Bengt Harling, Amnesty Internationell grupp 119 i Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons