GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Ser fram emot att regionmajoriteten ändrar sig om energimål”

Energipolitik
”Den regionala utvecklingsstrategin (RUS) är Region Kalmar läns viktigaste styrdokument”
Debatt • Publicerad 3 januari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Jag har stor tilltro till att förnuftet ska segra och att åtminstone ett av dessa partier byter fot i frågan. Jobben, klimatet och möjligheterna till en hållbar utveckling i Kalmar län står på spel.”
"Jag har stor tilltro till att förnuftet ska segra och att åtminstone ett av dessa partier byter fot i frågan. Jobben, klimatet och möjligheterna till en hållbar utveckling i Kalmar län står på spel.”Foto: Adam Ihse/TT

På senaste regionstyrelsen föreslog Moderaterna och Kristdemokraterna att det regionala energimålet i RUS ska ändras från 100 procent förnybar produktion till 100 procent fossilfri produktion, vilket skulle inkludera kärnkraften. Det är samma förändring vi vill se av det nationella energipolitiska målet. Kalmar läns behov av el kommer aldrig att kunna tillgodoses av enbart väderberoende och förnybar produktion. Istället riskerar vi att bli beroende av importerad och smutsig kol- och oljekraft. Eller av rysk fossilgas, med fatala säkerhetspolitiska konsekvenser.

Hela regionmajoriteten (S, C och L), där Johanna Wyckman (L) ingår, röstade nej förslaget.

Två dagar senare publicerar Johanna Wyckman en debattartikel där hon skriver att hennes parti välkomnar all fossilfri energiproduktion och slår dessutom ett särskilt slag för kärnkraften som nödvändig för ett hållbart energisystem och grön omställning.

Jag hade såklart önskat att Johanna Wyckman hade stöttat vårt förslag i regionstyrelsen, som ju till punkt och pricka överensstämmer med de åsikter hon framför i sin debattartikel. Samtidigt är jag glad att hon så tydligt tar ställning för kärnkraften och fossilfri energiproduktion. Det bådar gott inför framtiden om vi ska kunna fatta de avgörande politiska besluten för en hållbar och tillförlitlig energiproduktion som kan försörja både hushållens och industrins behov i den gröna omställningen av Kalmar län

Liberalerna i Region Kalmar län är alldeles uppenbart bakbundna i energipolitiska frågor av Centerpartiet och Socialdemokraterna. Men jag har stor tilltro till att förnuftet ska segra och att åtminstone ett av dessa partier byter fot i frågan. Jobben, klimatet och möjligheterna till en hållbar utveckling i Kalmar län står på spel.

Pär Gustav Johansson (M), oppositionsråd och viceordförande i Regionala utvecklingsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.