Annons

"SD upprepar felaktiga argument gällande elpriser”

Replik på debattinlägg om energipolitik, publicerad 19 januari. ”I en artikel i Barometern den 19 januari upprepar Mattias Bäckström Johansson och Martin Kirchberg (SD) en rad påståenden som ej stämmer med verkligheten enligt följande:”
Debatt • Publicerad 26 januari 2022 • Uppdaterad 28 januari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De partier som föreslår att ny kärnkraft ska byggas i närtid borde därför för trovärdighetens skull redovisa hur mycket de är beredda att subventionera utbyggnaden med.
De partier som föreslår att ny kärnkraft ska byggas i närtid borde därför för trovärdighetens skull redovisa hur mycket de är beredda att subventionera utbyggnaden med.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

1.Att stängningen av Ringhals 1 och 2 berodde på politiska beslut. Vattenfall har i många sammanhang redovisat att stängningen berodde på lönsamhets och säkerhetsskäl.

2. Att stängningen av R1 och R2 orsakat de höga elpriser vi haft i Sverige. I verkligheten beror ökningen av elpriserna uteslutande på att priset på el gått upp på den nordiska elbörsen. Orsaken är främst att priset på utsläppsrätter ökat liksom priset på olja och gas på världsmarknaden. En annan orsak är de ökande kostnaderna för nätavgifter och principerna för prissättningen på el som skedde i samband med avregleringen av elmarknaden 1996 i nyliberal förhoppning om att det skulle leda till lägre priser. Avregleringen är ett av alla misslyckade försök den nyliberala politiken medfört.

Annons

3.Att Sveriges handel med el orsakar ökade utsläpp av växthusgaser. Enligt Nordpool ökade den svenska nettoexporten av el med 3,6 % (4,9 Twh) 2021 till drygt 20 Twh trots att R2 stängdes vid årsskiftet. Exporten beräknas minska utsläppen av CO2 med ca 12 milj ton eller ¼ av Sveriges territoriella utsläpp.

I övrigt föreslår debattörerna att skatten på el och drivmedel ska sänkas. Dessa förslag är i linje med den populistiska politik SD driver där man motverkar alla förslag som kan mildra klimatkrisen. Det enda förslag man driver är att bygga nya kärnkraftverk. Det är orealistiskt av tidsskäl och kostnadsskäl. Utsläppen av växthusgaser måste minska i närtid om vi ska nå klimatmålen.

El från ny kärnkraft kostar minst tre gånger så mycket som el från ny vindkraft. De partier som föreslår att ny kärnkraft ska byggas i närtid borde därför för trovärdighetens skull redovisa hur mycket de är beredda att subventionera utbyggnaden med. Utan subventioner kommer priset på el att öka drastiskt.

Lars-Erik Andervad

Annons
Annons
Annons
Annons