SD tar kamp för bönderna

”Problemet för våra svenska bönder är att djurskydd och kvalitet kostar pengar. EU tillåter andra länder att ha sämre djurskydd och lägre kvalitetskrav i produktionen av livsmedel än vad Sverige har.”
Debatt • Publicerad 2 maj 2014
Sveriges bönder missgynnas av EU-medlemskapet. Det beskedet leverar Sverigedemokraterna som har som ett mål i EU-valrörelsen att arbeta för de svenska bönderna.Foto: Arne Dedert
Sveriges bönder missgynnas av EU-medlemskapet. Det beskedet leverar Sverigedemokraterna som har som ett mål i EU-valrörelsen att arbeta för de svenska bönderna.Foto: Arne DedertFoto: 

Svenska bönder missgynnas i dag i konkurrensen med andra länder. Inte därför att kvaliteten på de livsmedel vi producerar är för låg, utan därför att kvaliteten är för hög.

Hand i hand med detta sjunker självförsörjningen på basala livsmedel mer än i något annat land. Något som riskerar att leda till en farlig situation för Sverige om en allvarlig politisk eller militär kris skulle inträffa i vårt när­område.

Problemet för våra svenska bönder är att djurskydd och kvalitet kostar pengar. EU tillåter andra länder att ha sämre djurskydd och lägre kvalitetskrav i produktionen av livsmedel än vad Sverige har. Däremot tillåter inte EU att vi i Sverige skyddar vår produktion, som har högre krav.

EU:s vitt omskrutna så kallade konkurrens på lika villkor är, då det gäller livsmedel, alltså i verkligheten motsatsen: det är konkurrens på olika villkor. Dessutom premieras djurplågeri i form av slaktmetoder, som inte är tillåtna i Sverige. Denna situation är naturligtvis en absurd och cynisk orättvisa, som vi Sverigedemokrater aldrig kan acceptera.

Sverigedemokraterna kräver därför att de gemensamma reglerna på EU:s inre marknad måste tillåta att varje land kan förbjuda import när djuren avlivats på ett plågsamt sätt. Vi kräver också att medlemsstaterna får premiera bönder för det djurvälfärds­arbete de utför. Det är också en åtgärd som i högsta grad skulle gynna svenska bönder och vår svenska livsmedelsproduktion.

Parallellt med detta kräver vi att Sverige arbetar för att EU inför höga nivåer på gemensamma regler vid transporter samt att inga plågsamma slaktmetoder får förekomma. Ett starkt djurskydd runtom i Europa har ett egenvärde, då det besparar djuren lidande. Gemensamma höga krav är också det bästa sättet att skydda svensk livsmedelsproduktion: krav på ett starkt djurskydd i Sverige får inte leda till att svenskt jordbruk konkurreras ut av jordbruk i andra EU-länder.

Lika viktigt är att stärka den lokala livsmedelsproduktionen. Förutom kortare transportvägar och ofta högre kvalitet leder en större mängd närproducerad mat också till mindre import av livsmedel. Här har den offentliga upphandlingen en viktig roll att spela. Därför kräver vi att EU:s regelverk blir mer tillåtande för att stärka konkurrenskraften hos närproducerade livsmedel.

Vidare kräver vi att varje medlemsstat får införa de sjukdoms- och smitto­kontroller som man själv anser vara nödvändiga. Det är därför nödvändigt att minska EU-kommissionens makt över när, hur och varför kontroller utförs i alla led i produktionskedjan samt vid import av livsmedel. Sverige ska kunna behålla de kontroller som vi anser nödvändiga för att kunna känna trygghet i att smittriskerna är låga och att kvaliteten är hög på svenska livsmedel.

Situationen för de svenska bönderna påverkar de svenska konsumenternas förtroende för produkterna i affärerna. Även ur den synpunkten är det viktigt att svenska bönders konkurrenssituation förbättras och att särarten hos svenska djurbestånd består.

Den svenska livsmedelsproduktionen måste alltså stärkas och de svenska bönderna måste premieras i sitt arbete för kvalitet, djurskydd och djurvälfärd. Sverigedemokraterna lovar att efter ett inträde i Europaparlamentet kraftfullt arbeta för att svenska bönder skall kunna konkurrera på lika villkor.

Mattias Bäckström Johansson

Kandidat till Europaparlamentet för Sverigedemokraterna

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.