Annons

"SCV- majoriteten sätter välfärden först”

Replik i debatt om sjukvårdsekonomi, tidigare inlägg 10 och 24 maj.
Den högerkonservativa oppositionen i regionen försöker blanda bort korten för att skydda sin högerkonservativa regering. Kalmar län förtjänar en regering som inte vill skära ner på välfärden.
Debatt • Publicerad 29 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är våra barn och patienter, lärare och sjuksköterskor som får ta konsekvenserna av regeringens nedprioriteringar.”
"Det är våra barn och patienter, lärare och sjuksköterskor som får ta konsekvenserna av regeringens nedprioriteringar.”Foto: Mats Andersson

SCV-majoriteten är stolta över att det finns ett regionalt självbestämmande över frågor, så som vård, folktandvården samt kollektivtrafik. Det har möjliggjort för oss att ta de beslut som krävts för att erbjuda den vård och de tjänster som patienter och resenärer behöver. Det svenska systemet är inte uppbyggt för att regionerna ensamt ska bära den ekonomiska bördan av alla de många bra insatserna som gjorts.

Regionen får statsbidrag och EU-projektpengar för att utveckla våra verksamheter. Nu drar regeringen undan mattan för samtliga landets regioner genom att undanhålla de medel som krävs för att bevara nuvarande standard, trots varningar från Sveriges kommuner och regioner. Så enkelt är det.

Annons

Region Kalmar län har under lång tid haft en av de starkaste ekonomierna i region-Sverige. I jämförelse med många andra regioner står detta oss väl nu i svåra tider, men trots det hopar sig orosmolnen. Kristdemokratiskt och moderatledda regionerna håller med om vår analys att regeringen måste prioritera statsbidrag till regionerna.

Inflationen drar kraftigt upp regionens pensionskostnader. På kort sikt finns det inte verktyg för regioner att anpassa sina verksamheter efter det nya läget, vilket riskerar välfärdens kvalité. Det är våra barn och patienter, lärare och sjuksköterskor som får ta konsekvenserna av regeringens nedprioriteringar. För dem är det en klen tröst att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har tagit ansvar för ekonomin och att vår region är inte lika illa ute som många andra.

Region Kalmar län kommer ha några år där vi måste anpassa oss efter regeringens nedskärningar. SCV-majoriteten jobbar för fullt med detta. Vi delar inte regeringens likgiltighet gentemot välfärden och ska utifrån våra förutsättningar fortsätta att kämpa för att bevara och stärka den.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande

Karin Helmersson (C), regionstyrelsen vice ordförande

Lena Granath (V), regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons