unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Satsa på välfärdens kärna

Regionbudget
”Regionen ska inte behöva höja skatten eller säga upp medarbetare och stänga vårdavdelningar i onödan, innan ekonomin är städad och den politiska ledningen kan borga för att kärnverksamheten verkligen prioriteras.”
Malin Sjölander (M): ”Efter skattehöjningen som föreslagits av majoriteten får Region Kalmar län landets fjärde högsta regionskatt. Det hämmar tillväxten.”
Malin Sjölander (M): ”Efter skattehöjningen som föreslagits av majoriteten får Region Kalmar län landets fjärde högsta regionskatt. Det hämmar tillväxten.”
Foto: Mats Holmertz
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För tydlighetens skull: Vi Moderater föreslår exakt samma satsningar på hälso- och sjukvården i vår budget som majoriteten. Vi föreslår några satsningar till, som majoriteten saknar, men det återkommer vi till. Majoriteten vill höja skatten; det säger vi blankt nej till. Vi har istället kavlat upp ärmarna och hittat effektiviseringar som finansierar våra satsningar. Regionen ska inte behöva höja skatten eller säga upp medarbetare och stänga vårdavdelningar i onödan, innan ekonomin är städad och den politiska ledningen kan borga för att kärnverksamheten verkligen prioriteras.

Sverige och Kalmar län står inför svårare tider och stora ekonomiska utmaningar. Samtidigt är det totala kommunala skattetrycket (region- och kommunalskatt) i alla kommuner i länet redan högre än rikssnittet. Invånarna i Mörbylånga kommer till exempel att ha en skatt som är 1,88 kronor högre än genomsnittet i landet. För en vanlig barnfamilj innebär det mer än 10 000 kronor mindre att leva på varje år. Efter skattehöjningen som föreslagits av majoriteten får Region Kalmar län landets fjärde högsta regionskatt. Det hämmar tillväxten, gör länet mindre attraktivt att bo och verka i och påverkar därmed skatteintäkterna negativt. Det finns dessutom inget samband mellan hög skatt och kvalitet och tillgänglighet i sjukvården.

quote
Patientavgifterna ska vara så låga som möjligt av jämlikhetsskäl, men avgifterna för uteblivna besök ska höjas

För Kalmar län finns ändå hopp. Länet har ett antal starka näringar och nya företag som kan bidra till ökad tillväxt och större skatteintäkter. Men då måste politiken skapa förutsättningar för företagen att växa och utvecklas. Det är därför vi satsar mer pengar på förslag för bättre näringslivsklimat och ökad tillväxt än majoriteten. Vi prioriterar också en satsning på Barn och ungdomspsykiatrin, för att minska vårdköerna.

Samtidigt måste regionens kostnader minska. Högt skattetryck men stora underskott kombinerat med landets billigaste sjukvård indikerar att resurserna inte används effektivt. Vi är övertygade om att regionen, genom att göra en total genomgång av ekonomin och kostnader för till exempel administration och service och av upphandlingsprocesser, kan rädda stora summor. Regionen måste också börja räkna hem satsningarna på digitalisering i besparingar. Det räcker inte med majoritetetens ständiga käpphäst – vardagsrationaliseringar i förvaltningarna.

Effektiviseringarna måste kombineras med en plan för ökade intäkter där det är möjligt, inom exempelvis kollektivtrafiken, kulturen och på folkhögskolorna. Patientavgifterna ska vara så låga som möjligt av jämlikhetsskäl, men avgifterna för uteblivna besök ska höjas, vilket även ger minskade kostnader när antalet uteblivna besök minskar.

Under föregående år har vi flera gånger påtalat att regionens ekonomi är på väg åt fel håll och föreslagit konkreta åtgärder för att vända trenden. Majoriteten har inte lyssnat på oss. Därför får vi nu betrakta år 2020 som ett år då regionen förhoppningsvis kan vidta de åtgärder som behövs. Samtidigt utgår vi från att regeringen Löfven vaknar till liv och inser att regioner och kommuner inte klarar de nya demografiska utmaningarna utan nya generella statsbidrag.

Moderaterna är det enda tydliga alternativet som säger nej till en skattehöjning som görs för att den politiska ledningen inte tagit sitt ansvar för att få en ekonomi i balans, vilket fått konsekvensen att regionen nu är i den ekonomiska bottenligan jämfört med övriga regioner. Det är inte undersköterskor, lärare, hantverkare, lokalvårdare och pensionärer som ska betala för att politiken gjort felaktiga prioriteringar. Vi säger också nej för att mindre pengar i plånboken för medborgarna ger minskad konsumtion och en negativ utveckling för länets redan känsliga arbetsmarknad och näringsliv.

Vi Moderater är hoppfulla och tror på Kalmar län. Med vår budget har länet en chans att stå starkt i framtiden.

Malin Sjölander

Pär-Gustav Johansson

Jonas Lövgren

Carl Dahlin

Moderata oppositionsråd, Region Kalmar län