”Sanningen är att nycirkus inte finns”
Men jag undrar vad nycirkus är för någonting.
Är det punkcirkusen Archaos som chockade Sverige på 1980-talet, den teatrala variant som lärs ut på franska cirkusskolan CNAC, experimentella Kompani Giraff, turnerande tältcirkusen Circus I Love You, musikalen Pippi på Cirkus eller superkommersiella Cirque du Soleil?
Sanningen är att nycirkus inte finns. Det är en politisk konstruktion. Ordet måste skrivas på ansökningar för att få bidrag. Det är också ett sätt för finkulturella att visa sitt förakt för bred folklig kultur. I dessa kretsar brukar den klassiska cirkusen kallas för gammelcirkus som borde ersättas av modernare uttryck. Hur är det med gammelteater, gammelmusik och gammelbalett? Borde gammeloperan rentav ersättas med hiphop?
Det sorgliga är att flertalet inte längre vet vad cirkus är. Bortglömd är också tiden (1930 - 1960) då Sverige var internationellt känt som ett drivhus för nya cirkusakter och artister.
Cirkus har inget gemensamt med romartidens Cirkus Maximus. Det vi idag kallar cirkus är ett programformat skapat av brittiska militärer under 1700-talets senare del. Upphovsmannen anses vara kavalleristen Philip Astley som spelade den första föreställningen 1768. Men han kallade det inte för cirkus utan Astley´s Royal Amphitheatre of arts., Till Sverige kom den nya konstformen 1787, med kungligt tillstånd och aktiv hjälp från Gustav III, och presenterades som konstberidaresällskap.
Astley blandade tre kända komponenter. Det var konster med hästar, gatuartister och den runda manegen. Allt har funnits i tusentals år. Efter honom följde andra blandningar, som när cirkusen flyttade upp på scenen och kallades varieté. Att berätta en historia med hjälp av cirkusens färdigheter är inte heller något nytt. På 1800-talet innehöll föreställningarna ofta en pantomim, endera om aktuella händelser eller fiktiva historier.
Cirkuskonsten har hela tiden utvecklats. Samtidigt har historien blivit osynliggjord.
För artisterna är fixeringen vid ordet nycirkus tragisk. De behöver hela kulturområdet för att kunna försörja sig. När så kallad nycirkus inte erbjuder jobb i Sverige, reser de utomlands för att arbeta på klassiska cirkusar och varietéer.
Det vore bra om Kalmar och Oskarshamn byter namn på sina verksamheter till cirkusskola.
Janne Näsström, ordförande Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige