Annons

"Samma floskler - men lite nya ord”

Kvinnovåld”I åtta år har vi levt med Damberg och Morgan Johansson. De har under dessa mandatperioder kämpat för utsatta kvinnor - sa de! Ett 40-punktsprogram med 39 utredningar och EN rent löjlig straffskärpning blev det.”
Debatt • Publicerad 8 december 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"I Sverige finns runt 105 000 kvinnor som är beroende av försörjningsstöd. Hur många av dessa som gör det för att de lämnat en våldsam man finns inga siffror på, men de är många”
"I Sverige finns runt 105 000 kvinnor som är beroende av försörjningsstöd. Hur många av dessa som gör det för att de lämnat en våldsam man finns inga siffror på, men de är många”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu har vi nya namn som ska ordna detta! Ebba Busch och Gunnar Strömmer. Nu ska det bli skillnad! Men vad ser man i praktiken? Samma floskler - men lite nya ord.

I Sverige finns runt 105 000 kvinnor som är beroende av försörjningsstöd. Hur många av dessa som gör det för att de lämnat en våldsam man finns inga siffror på, men de är många. På Kalmar Kvinnojour hade de en liten julfest för fjorton mammor och tjugotre barn för några dagar sedan. Hur många av dessa åkte hem till villan och tog ett bad i bubbelpoolen efteråt tror min läsare?

Annons

Som goda medborgare bör vi spara på el. Ett sätt är att byta ut alla glödlampor till LED-dito. Hur många lampor har vi egentligen? Själv har jag 19! 1 st 45 W och 18 LED. Men hur många tror att någon med försörjningsstöd kan lägga 30 - 75 kr per styck på glödlampor? Förmodligen ingen!

I detta läge går regeringen ut i dessa kristider vad gäller el och lovar företag och privatpersoner ett elstöd. 55 miljarder! Betalas ut till så gott som alla. Bra så! Men så kommer undantaget för dem med försörjningsstöd. “Biståndet kommer att minskas i lika hög utsträckning som elstödet, enligt en promemoria som regeringen nyligen offentliggjort.”

Man ska alltså dela ut enorma pengar oavsett behov hos mottagaren, men gör ett undantag. För dem som har det absolut sämst ställt! Samtidigt säger man sig stå upp för just dessa kvinnor. I mina ögon är det här ett knivhugg i ryggen. För att Ebba Busch ska åtminstone ha något kvar av trovärdigheten så vill jag se att detta beslut ändras. Det finns säkert tid kvar?

Kåre Eriksson (V), Kalmars ende professionelle pantsamlare

Annons
Annons
Annons
Annons