Salvekritiken

Debatt • Publicerad 12 mars 2006

Den nya Salvestaden i Kalmar var ett modigt politiskt projekt i efterdyningarna av den gamla tv-succén. Men samtidigt fyllt av osäkerhet både när det gällde publikintresse och kostnader.

Hittills har satsningen onekligen varit ett misslyckande. Kommunala miljoner har skjutits till, ändå finns ett konkurshot i bakgrunden.

Besökssiffrona har varit betydligt lägre än beräknats. Kommande sommar avgör antagligen anläggningens vidare öde.

Det verkar som om alla ursprungliga kritiker har fått rätt: ”Vad var det vi sa”. Salvestaden var en politisk och ekonomisk felsatsning, det pekar det mesta på.

Naturligtvis kan inte Kalmar kommun, genom Destination Kalmar, fortsätta att pumpa in pengar i ett projekt som inte ens hjälpligt, förmår att stå på egna ben. Varför inte låta privata aktörer ta över verksamheten – om det nu med facit i hand finns någon eller några som har intresse? Men möjligheterna vore värda att undersökas.

Kalmarbo

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.