GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Säker vård kräver fler röntgensjuksköterskor”

Sjukvård
”I dag den 8 november firas yrkesdagen för röntgensjuksköterskor över hela världen!”
Debatt • Publicerad 8 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Röntgensjuksköterska är ett fantastiskt yrke och vi kan och vill bidra till att beta av vårdskulden.”
"Röntgensjuksköterska är ett fantastiskt yrke och vi kan och vill bidra till att beta av vårdskulden.”
Foto: Johan Nilsson/TT

Röntgensjuksköterskor ser till att vi som patienter får en bra undersökning som grund för rätt diagnos och behandling och handhar för detta ändamål avancerad radiologisk utrustning med digital bildteknik. Årligen görs miljontals röntgenundersökningar i Sverige som en oerhört viktig del av en fungerande vårdkedja för människor i alla åldrar.

Det kan vara undersökning av skelett, leder och organ som med hjälp av tekniker som datortomografi (CT), magnetkamera (MR), mammografi och ultraljud synliggör och ger tolkningsmöjlighet för att ställa diagnos men också för uppföljning av behandlingar, samt för planering och utförande av operationer.

Tora Dahlström, avdelningsordförande Vårdförbundet Kalmar län.
Tora Dahlström, avdelningsordförande Vårdförbundet Kalmar län.
Foto: Mats Andersson
”Arbetsgivarna i regioner och privata vårdföretag måste säkerställa goda och säkra arbetsvillkor för att både behålla och locka fler till yrket. Röntgensjuksköterskorna är för få idag och har för dålig löneutveckling.”
Tora Dahlström, avdelningsordförande Vårdförbundet Kalmar län.

Röntgensjuksköterskan ansvarar för att patienterna inte utsätts för mer strålning än nödvändigt vid undersökningen. Det är bland annat därför som yrket bara får utföras av högskoleutbildade röntgensjuksköterskor med legitimation från Socialstyrelsen.

Det är lätt att förstå hur viktig röntgensjuksköterskan är - och varför vårdmaskineriet ”hackar” när det inte finns tillräckligt många legitimerade röntgensjuksköterskor. När vi som patienter får vänta på en röntgenundersökning fördröjs både vård och behandling. Närmare nio av tio arbetsgivare och 18 av 21 regioner uppger att det i dag är brist på röntgensjuksköterskor. Därtill är hela 47 procent av de som är sysselsatta i yrket över 55 år och kommer inom en ganska nära framtid att gå i pension. Bristen riskerar alltså att förvärras över tid om inte satsningar görs.

När det gäller antalet röntgensjuksköterskor/100 000 invånare, så skiljer det en hel del mellan regionerna. Region Gotland har lägst tillgång med 19 röntgensjuksköterskor/100 000 invånare, jämfört med Västerbotten som med sina 65 ligger bäst till. Snittet i landet ligger på 37 och här i vår region Kalmar län finns 33 röntgensjuksköterskor/100 000 invånare.

Den medicintekniska utvecklingen inom hälso- och sjukvården går fort och vi ser med glädje på hur den nya tekniken inom radiologi förbättrar både bild- och funktionsdiagnostik. Det gör att bilderna blir ännu tydligare för diagnosunderlag och vägledning och att en del tidigare större kirurgiska ingrepp numera kan göras via mindre radiologiska interventioner.

Det är nu superviktigt att goda arbetsvillkor kan göra yrket mer attraktivt och skapa goda förutsättningar för att orka och vilja stanna kvar i yrket. Därtill behövs en nationellt reglerad specialistutbildning, samt att yrkesgruppens kompetens används mer inom innovation och teknikutveckling. Studenterna på röntgensjuksköterskeutbildningen behöver att regionerna ordnar med verksamhetsförlagda utbildningsplatser och ger en bra introduktion av de nyexaminerade.

I samband med den internationella yrkesdagen för röntgensjuksköterskor föreslår Vårdförbundet följande;

• Arbetsgivarna i regioner och privata vårdföretag måste säkerställa goda och säkra arbetsvillkor för att både behålla och locka fler till yrket. Röntgensjuksköterskorna är för få idag och har för dålig löneutveckling.

• Inför nationellt reglerad och lagstadgad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor. I takt med att vården utvecklas behöver personalens kompetenser utvecklas.

• Låt oss ta en nyckelroll inom digitalisering, mobilisering och teknikutveckling, för att bidra till att vården moderniseras och flyttar närmare individen. Vi har unik kompetens om avancerad medicinsk teknik och digitalisering och om hur det kan gynna både den nära vården och den högspecialiserade vården. Här är mobila röntgenenheter ett bra exempel.

Röntgensjuksköterska är ett fantastiskt yrke och vi kan och vill bidra till att beta av vårdskulden och finnas i morgondagens moderna, nära och personcentrerade vård. Med våra förslag kommer det arbetet att gå bättre och patienterna slippa vänta.

Stort Grattis till alla röntgensjuksköterskor som gör ett strålande och livsviktigt arbete!

Tora Dahlström, avdelningsordförande Vårdförbundet Kalmar län

Susanne Mårtensson, förtroendevald röntgensjuksköterska

Martin Gustafsson, förtroendevald röntgensjuksköterska

Annette Tuneskog, förtroendevald röntgensjuksköterska

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.