GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Säg nej till vårjakt på rådjur”

Jakt
”Under den process som ledde fram till remissvar till nya jakttider sade alla Jägareförbundets länsförbund i södra Sverige nej till vårjakt efter råbock! Trots detta valde regeringen att införa denna jakttid i hela landet. Vi vill nu att regeringen tänker om för att ge rådjursstammen i södra Sverige en chans.”
Debatt • Publicerad 10 februari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Rådjursstammen är på många ställen stor och det finns utrymme till ett högre uttag men det uttaget kan inte göras på handjur allena.”
"Rådjursstammen är på många ställen stor och det finns utrymme till ett högre uttag men det uttaget kan inte göras på handjur allena.”Foto: Ana Osap

Varför kan inte södra Sverige ha vårjakt när mellersta Sverige kan?

Flera röster i debatten pekar på länder där jakten på råbock endast sker på våren och vill göra gällande att detta fungerar. Det man genast måste påpeka är att det i Sverige inte blir en fråga om jakt enbart på våren utan också sedvanlig jakt på råbock i augusti. Dubbelt upp alltså.

Då vill man gärna tala om frihet under ansvar vilket är nog så fint men regler vi sätter tillsammans är inte bara viktiga ur en juridisk synvinkel utan också som en viktig signal om vad vi anser är rätt och riktigt. I det fall alla betedde sig så som vi vet är rätt så skulle vi kanske inte behöva några lagar över huvud taget.

”Södra Sverige står för cirka 65 procent av rådjursavskjutningen i landet. 45 procent av alla rådjur som skjuts är råbockar. Inte så farligt kanske någon tycker men då måste man komma ihåg att bockarna bara utgör cirka 25 procent av stammen till att börja med!”
Bill Nelson,jägareförbundet Kalmar län.

Det finns de som anser att det finns gott om rådjur, att stammen borde tåla att beskattas hårdare och att det därmed inte vore något problem att jaga vår likväl som höst. De har till viss del rätt. Rådjursstammen är på många ställen stor och det finns utrymme till ett högre uttag men det uttaget kan inte göras på handjur allena, könsfördelningen på fällda djur är som sagt redan skev och just detta är vad som riskerar att rasera vår rådjursstam om vi inte kan få gehör.

Att vilja stoppa vårjakten på råbock innebär inte att länsförbunden saknar förtroende för sina medlemmar, tvärt om! Vi litar och tror på att våra medlemmar vill att förbundet uppfyller sitt syfte, som är själva grunden, nämligen att vårda det vilda i syfte att med hållbarhet och uthållighet skapa möjlighet att såväl nyttja som bevara denna fantastiska naturresurs!

En råbock går över cirka 200 hektar

Södra Sverige står för cirka 65 procent av rådjursavskjutningen i landet. 45 procent av alla rådjur som skjuts är råbockar. Inte så farligt kanske någon tycker men då måste man komma ihåg att bockarna bara utgör cirka 25 procent av stammen till att börja med!

En råbock går över cirka 200 hektar men i södra Sverige är den genomsnittliga storleken på en fastighet cirka 27 hektar. En bock vandrar alltså över åtta fastigheter i genomsnitt, läs åtta jaktlag/jägare. Vi har inte viltvårdsområden eller stora jaktlag som i norr och många fastighetsägare har gästjägare till bockjakten.

I snart 200 år har jägarna värnat viltstammarna!

I syfte att med hållbarhet och uthållighet skapa möjlighet att såväl nyttja som bevara denna fantastiska naturresurs.

Alltså säger vi ja till lokal förvaltning med viltet i fokus och nej till jakt på råbock i maj och juni i syd!

Undertecknas av ordföranden för Jägareförbunden i syd:

Jägareförbundet Kalmar län, Bill Nelson

Jägareförbundet Blekinge, Linda Mattisson Olsson

Jägareförbundet Jönköpings län, Gunnar Lindblad

Jägareförbundet Halland, Magnus Stolpe

Jägareförbundet Kronoberg, Ewert Frisk

Jägareförbundet Skaraborg, Kurt Anders Andersson

Jägareförbundet Skåne, Lars Persson

Jägareförbundet Södra Älvsborg, Magnus Kelldén

Jägareförbundet Södermanland, Jonas Fransson

Jägareförbundet Värmlands län, Anders Olsson

Jägareförbundet Örebro, Göran Eriksson

Jägareförbundet Östergötland, Leif Thomsen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.