"Så kortar hembesök hos friska äldre vårdköerna”

Sjukvård. Replik på debattinlägg om hemsjukvård, publicerad 1 februari.
”Jag konstaterar att omställningen till nära vård engagerar. Många är insatserna som måste göras för att vi ska kunna upprätthålla välfärden. ”
Debatt • Publicerad 9 mars 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Om vi tittar på fallolyckor är det välkänt att man genom tidig upptäckt och förebyggande arbete minskar antalet fall hos äldre.”
"Om vi tittar på fallolyckor är det välkänt att man genom tidig upptäckt och förebyggande arbete minskar antalet fall hos äldre.”Foto: Malin Palm

Gerhard Kjellén har helt rätt i att det saknas personal. Givet att vi arbetar som vi gör i dag. Men eftersom att arbetskraften minskar kraftigt samtidigt som den äldre befolkningen ökar måste vi titta på andra åtgärder. Till exempel förebyggande arbete.

Om vi tittar på fallolyckor är det välkänt att man genom tidig upptäckt och förebyggande arbete minskar antalet fall hos äldre. Om du inte bryter dig och inte blir inlagd på ortopeden upptar du inte en vårdplats och kön minskar. Det är ett exempel på hur förebyggande arbete minskar köer. Ett annat exempel är läkemedelsgenomgångar som görs vid preventiva hembesök. Upp till 10 procent av biverkningar till följd av olika läkemedel är undvikbara. Färre biverkningar, mindre konsumerad vård, kortare köer.

Gällande vårdflöden handlar det om mycket mer än om flödet från remiss till kallelse av patient, som är Gerhard Kjelléns exempel. För den grupp som har flera kroniska sjukdomar, flertalet vårdkontakter och som ofta är äldre.

De som tillhör de 5 300 individer som drar 50 procent av vårdens resurser i länet. Jag vill upplysa Gerhard Kjellén om att idag utförs över 25 procent av hälso- och sjukvården av kommunerna och de utgör en viktig del i vårdkedjan kring de invånare som behöver mest vård. För att komma till rätta med utmaningarna inom hälso- och sjukvården behöver vi höja blicken och jobba tillsammans.

Emmy Ahlstedt (C), regionråd med ansvar för nära vård

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.