Rött kort mot sexköp
Det handlar om uppfostran, kamratskap, hälsa och etik. Fotbollsklubbar och fans bidrar till en fantastisk gemenskap i och utanför arenorna. Samtidigt har klubbarna, små och stora, och särskilt UEFA ett ansvar för att sportevenemang sköts snyggt och med respekt för mänskliga rättigheter, såväl innanför som utanför arenorna.
EM i fotboll är en idrottsfest som just nu ger glädje till både deltagare och åskådare. Men som så ofta har EM i Ukraina och Polen också skapat politisk debatt. Fängslandet av oppositionsledaren Julia Tymosjenko har med rätta kritiserats. Men EM väcker också andra politiskt laddade frågor. En av dem gäller den prostitution och människohandel, som sker i samband med stora sportevenemang.
Varje stort sportevenemang har medfört en stor ökning av sexköp i de städer som är värd för evenemangen. Med ökad efterfrågan kommer ökad människohandel med kvinnor och barn. Prostitution leder till människohandel, helt enkelt därför att de ”lokala” kvinnorna inte räcker till. Under fotbolls-VM i Tyskland 2006 fördes mer än 40 000 kvinnor och barn in i landet som människohandelsoffer och under fotbolls-VM i Sydafrika 2011 fördubblades antalet bordeller bara för att nämna några exempel.
Att tiotusentals offer för sexköp och människohandel hamnar i fotbolls-EM:s medieskugga är inte acceptabelt.
Fotbollsfansens hängivenhet till sporten får aldrig kopplas till prostitution och sexuellt utnyttjande. Men vi uppmanar fotbollsfansen att i sin roll öppet ta ställning mot prostitution och sexuellt utnyttjande. Idrottsförbunden liksom UEFA ska ta sitt ansvar och på ett seriöst sätt arbeta mot sexuellt utnyttjande och ojämställdhet.
Prostitution är en form av våld mot kvinnor. Det kommer vi politiker och fotbollsspelare aldrig att acceptera. I en av de största studier om människor i prostitution som gjorts framkom det att 71 procent av de intervjuade hade utsatts för våld, 63 procent hade blivit våldtagna. Ska vi forma ett Europa och en värld fri från mäns våld mot kvinnor, då måste vi börja med nolltolerans mot sexköp.
Idrottsmän- och kvinnor, fans, journalister och makthavare. Alla har vi ett ansvar att stötta kampen mot synen att en kvinnas kropp är en vara och rätten att köpa, äga och utnyttja en annan människa. En kamp för mänskliga rättigheter.
”Be a sport keep it fair - say no to prostitution” är en kampanj som Anna sparkade igång tillsammans med kvinnolobbbyn i Europa förra veckan. Kampanjen är bra eftersom den ökar allmänhetens kunskap och förhoppningsvis minskar importen av kvinnor till prostitution.
Nu hoppas vi att fotbolls- EM 2012 i Polen och Ukraina, både på planen och utanför, ska präglas av värderingar som idrottsrörelsen andas – nämligen kamratskap, hälsa och rent spel.
Henrik Rydström, fotbollspelare Kalmar FF
Anna Hedh (S), EU-parlamentariker