Rondellmani i Kalmar!

Debatt • Publicerad 3 mars 2006

Man vet inte man ska skratta eller gråta när man hör kommentarerna om de problematiska rondellerna i Kalmar: ”Det finns inte plats att göra dem större”. Vad är det för snillen som styr i Kalmar? Varför ska rondeller göras så löjligt stora? Är det någon slags tävling mellan olika städer?

Rondeller är bra, olika vägars trafik vävs samman smidigt, samtidigt som fotgängare och cyklister kan korsa säkert. Om rondellen är smart byggd, vill säga?

Det finns en riktigt bra rondell i Kalmar, nämligen den vid landstingshuset. Där kan en lastbil gena om behovet finns, inga höga kantstenar som skadar däcken, och ingen löjligt stor innerdel hindrar stora ekipage. Tyvärr ryktas det om att denna rondell ska byggas om! Vad är det för fel på den? Är det helt enkelt för smidig?

När det gäller rondellen vid mejeriet finns det en mycket bra lösning på problemet: minska innerdelen och ta bort de hemska höga kantstenarna!

Om man från kommunens sida också kunde inse att rondeller inte ska ha ”negativa” infarter, vore mycket vunnet. Man behöver bara inneha en liten del sunt förnuft för att förstå att detta inte fungerar.

Politiker i Kalmar, ni som så gärna åker på studieresor, åk till Storbritannien. Där vet man hur en rondell ska göras! I en vanlig fyrvägskorsning lägger man helt sonika ut en liten runt plätt mitt i korsningen – och vips, en ny rondell är född! Inga stora kostnader, inga långa byggtider som orsakar kaos, och inget inkräktande på ytterligare mark.

Så enkelt kan det göras.

Mats Fredsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.