unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Ridsportens framtid är nu hotad”

Ridsport
”Kalmar län är en hästtät region. Ridsporten är en av våra största sporter, och varje dag går tusentals barn och vuxna till stallet för att träna, arbeta med djur eller umgås med vänner.”
"Förslagen skulle kraftigt försämra tillgängligheten till ridklubbar eftersom de skulle få svårt att driva sin verksamhet vidare.”
"Förslagen skulle kraftigt försämra tillgängligheten till ridklubbar eftersom de skulle få svårt att driva sin verksamhet vidare.”
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I stallet lär sig barn och ungdomar att ta ansvar, få goda ledaregenskaper och dessutom utvecklas inom en sport där män och kvinnor tränar och tävlar på lika villkor.

Ridsportens framtid är nu hotad. År 2018 tillsatte regeringen en utredning för "minskad övergödning genom stärkt lokalt åtgärdsarbete" som nu har lämnat förslag som innebär rena katastrofen för hästsporten och dess utövare. Några av förslagen är bland annat att mark inte ska få användas som hästhage i mer än 10 år, att det inte får vara mer än 2–3 hästar per hektar och att hagarna måste ha minst 80 procent av ytan som inte är upptrampad. Hagar får inte heller placeras i direkt anslutning till vattendrag eller annat ytvatten.

Det skulle krävas enorma betesmarker för en ridklubb att klara av kraven. Om en ridklubb mot förmodan hittar en sådan mark får den därtill bara användas i 10 år. Sen måste man flytta på sig.

Även privatpersoner med hästar, som den typiska småskaliga hästgården, skulle drabbas hårt. Förslagen skulle kraftigt försämra tillgängligheten till ridklubbar eftersom de skulle få svårt att driva sin verksamhet vidare. Det vore ett hårt slag mot barn och ungas möjligheter till en aktiv fritid och de positiva effekter detta har.

Ridsporten har en otrolig potential att bidra till att lösa morgondagens utmaningar. I stallet kan barn och unga få fysisk aktivitet, hitta en gemenskap och få möjlighet att vistas nära djur och natur, en förutsättning för ökat psykiskt och fysiskt välbefinnande. Vi i Liberalerna vill därför att regeringen inte går vidare med förslagen. Vi i Liberalerna gör Kalmar län till möjligheternas region.

Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för hållbarhet och folkhälsa

Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd Liberalerna Kalmar

Emma Wahlmino (L)

Läs mer

Musikföreningarna satsar på konserter i höst

”Tror att många blir glada”

Musikföreningarna satsar på konserter i höst

I våras slog coronaviruset undan benen för länets kammarmusik- och jazzföreningar.

Martin Tunström: "Det vittnar om att ingen på riktigt är nöjd”

Ledare

Martin Tunström: "Det vittnar om att ingen på riktigt är nöjd”

Det var inte en budget som presenterades på måndagen – i praktiken var det fyra olika budgetar som bundits in i en och samma nådiga lunta.

Elm: ”Saknas samhandling i Kalmar FF:s anfallsspel”

Sport

Elm: ”Saknas samhandling i Kalmar FF:s anfallsspel”

Kanske är det så att man litar alldeles för mycket på att de enskilda spelarna ska lösa anfallsspelet.

Ratad en hel säsong – stensäker när chansen kom

KALMAR FF

Ratad en hel säsong – stensäker när chansen kom

”Otroligt skönt med tre poäng och att få spela och starta igen.”

Sjukstuga i Krif – ”Vi tar inga risker”

Sport

Sjukstuga i Krif – ”Vi tar inga risker”

Kalmar HC vann knappt

Sport

Sport: Här är betygen på KFF-spelarna efter segern mot Göteborg

Seger i måstematchen på Gamla Ullevi.