GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Replik om stora klasser

Självklart skulle det vara önskvärt med mindre klasser i skolan. Jag har respekt för de resonemang som föräldrarna i Rinkabyholm ställer i sin debattartikel.
Debatt • Publicerad 8 november 2012

Vi socialdemokrater föreslår nationellt att staten ska tillföra kommunerna två miljarder kronor som ska gå till att minska klasserna i lågstadiet med cirka fem elever per klass.

För att detta ska kunna bli verklighet i Kalmar kommun krävs ett regeringsskifte. Att minska klasstorlekarna i den omfattning som föräldrarna i Rinkabyholm vill skulle kosta cirka 24 miljoner kronor årligen. Kommunen skulle därtill behöva bygga 53 nya klassrum, något som inte är kostnadsberäknat.

Kommunen har inte ekonomi till detta eftersom vi är drabbade av minskade skatteintäkter och indragna statsbidrag från den borgerliga regeringen. I många kommuner genomförs just nu generella besparingar, något vi i Kalmar vill undvika. Marginalerna är små och alla verksamheter måste hålla budget.

Jag vill samtidigt understryka att Kalmars skolverksamhet håller hög kvalitet och att kommunen investerar nästan 200 miljoner kronor i nya lokaler för att möta växande barnkullar. Som ett exempel kan nämnas att det nyligen togs ett första spadtag för en ny skolbyggnad vid Rinkabyholmsskolan.

Eleverna i Kalmar når kunskapsmålen i högre utsträckning än rikssnittet och Rinkabyholmsskolan har bäst resultat i de nationella ämnesproven av samtliga kommunala skolor i Kalmar! När det gäller själva storleken på förskoleklasserna i Rinkabyholm är detta ett beslut som fattas av rektorn.

Klasstorleken är relativt normal och planeringen inför höstterminen 2013 innebär inte att antalet barn i förskoleklasserna kommer att öka jämfört med i år. Klasserna kommer dessutom att delas vid flera tillfällen i veckan. Ofta finns det två pedagoger i varje klass. Jag har förtroende för att rektorn organiserar skolan på bästa möjliga sätt så att elevernas rättigheter och behov tillgodoses.

Jonas Hellberg (S) - ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.