Rena motorsågsmassakern på Kastlösa stiftsgård

Debatt • Publicerad 30 november 2006

Under verksamhet kan man på Svenska Kyrkans hemsida läsa vad uppdraget är: ”Kyrkans uppdrag är att öppna rum för Guds närvaro i livets alla skeden. Kyrkan vill vara en följeslagare både i vardag, gudstjänst och högtid. Kyrkan vill erbjuda möjligheter till stöd, eftertanke, tro och engagemang.” Det kanske räcker med den tydliga beskrivningen av uppdraget på den övergripande hemsidan för Svenska kyrkan. Men det syns mig ändå något besynnerligt att inget liknande uttrycks under verksamhet på hemsidan för Växjö stift.

Svenska kyrkan är ett stort träd med många grenar och kvistar. I den stressade och oandliga värld som vi lever i i dag vill det till att så många grenar och kvistar som möjligt grönskar i det trädet. Annars kan icke uppdraget utföras. Ibland kan det vara nödvändigt att beskära döende grenar till förmån för nya, friska skott. Trädet Svenska kyrkan har tyvärr alltför många tynande grenar. Därför är det extra viktigt att vårda grenar fyllda av andligt liv. En sådan gren var stiftsgården i Kastlösa – helt outstanding.

Eftersom mitt dagliga arbete innebär mycket, mycket kontakter med många, många människor på Öland och i smålandsregionen tror jag att jag fått en ganska klar bild av stiftsstyrelsens grumliga arbete.

Bakom kulisserna har det lobbats för att det inte skulle bli så många som tecknade sig för andelar i den ekonomiska föreningen. Och lobbningen har lyckats tyvärr. Stiftsstyrelsen har också ideligen betungat gårdens kansli med begäran om siffror, utredningar och papper från stiftsgården i Kastlösa. Materialet har man antingen läst som fan läser Bibeln eller inte läst alls. Meningen har givetvis varit att utmatta alla som vårdar sig om denna andligt grönskande gren. Ännu har man inte lyckats knäcka alla vingårdsarbetare vid den outsinliga, gudomliga källan vid kyrkans gård?

Nu har ledamöterna i stiftsfullmäktige beslutat att fullfölja stiftsstyrelsens arbete genom att ge klartecken för en slutgiltig motorsågsmassaker som skiljer denna grönskande gren från trädet. Ur ekonomisk synpunkt hade här inte behövt uppstå någon köttets svaghet. Mycket av kyrkans ekonomiska tillgångar består i fasta värden som inte kan omsättas i pengar. Men vad gäller Växjö Stift finns det åtkomliga ekonomiska tillgångar i god portion. Stiftets ekonomiska situation var således ingen godtagbar anledning att amputera en frisk lem.

Svenska kyrkans VD och vice VD, Gud och Hans son, har gett oss alla uppdraget att sprida Ordet. Men också att inte bara höra det, utan även göra det.

Våra liv är i dag ett stressat rusande där allt är snuttifierat. Det finns inte utrymme för att höra än mindre göra Ordet. Det nu viktigaste läkemedlet som människan behöver är att vid allfarvägen lätt kunna finna platser för ro och eftertanke. Tystnad är i dag nästan omöjligt att finna.

Var var Jesus när han verkade? Jo, bland människorna. Gudstjänsten i kyrkorna om söndagarna är navet i Svenska kyrkan, men kyrkan måste finnas än mer vid allfarvägen och i vardagen. Annars når det stora flertalet aldrig platsen för reflektion. Stiftsgården i Kastlösa var Svenska kyrkans ultimata exempel på kyrkans andliga källa i vardagen vid allfarvägen.

Konfirmanderna är viktiga kvistar på kyrkans träd. Uppdraget är att få dem att grönska andligt. Växjö stiftsstyrelse arbetade stick i stäv med Svenska kyrkans uppdrag genom att skära ner på säsongen för konfirmander på stiftsgården i Kastlösa. Genom att bara erbjuda sommaren för konfirmander knipsade man bort de övriga säsongerna. Inte nog med att konfirmander under flera säsonger då inte kunde erbjudas Stiftsgårdens möjligheter, man skjuter därmed Stiftsgårdens konfirmandverksamhet och ekonomi i sank. Ett sådant handlande kan näppeligen ge Växjö Stift ansvarsfrihet vid årsbokslutet inför VD och vice VD.

Öland är ett starkt nationellt varumärke. Inom Ölands Skördefest arbetar jag främst med marknadsföring. Därför vet jag vilka värden som finns att hämta för den som vill använda sig av Öland som arena. Öland är Sveriges tredje största turistområde. Jag ser på saken med mina bypolitiksbefriade 08-glasögon. Stiftsgårdens läge på Öland har betytt att stora skaror besökare når en av kyrkans mest andligt grönskande grenar.

Gården är högintressant för en privat entreprenör som vill driva logi-, restaurang- och konferensverksamhet. Gården som sådan går inte förlorad för bygden när nu stiftet tagit sin hand från den. Men sett ur ett nationellt kyrkligt perspektiv har stiftet ett stort ansvar för att gården finns inom kyrkans hank och stör.

Svenska kyrkan är i allmänhet dålig på att marknadsföra sig. Växjö stift har inom sitt område Stiftsgården på Öland som ett enastående skyltfönster. Att nu frånhända sig det är att ta ännu ett steg mot kyrkans osynlighet.

Anne Wilks

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.