unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Regionen satsar på psykiatriambulans

Psykiatriambulans
”En psykiatrisk akutbil innebär bland annat att vårdpersonal med erfarenhet av akutpsykiatri ska kunna följa med ambulanstransporter som ett stöd, såväl för ambulanspersonalen som för patienten och i bästa fall kunna ge vård i hemmiljön.”
Efter ett par år av politisk strid kommer nu beskedet. Under en försöksperiod kommer regionen att införa en psykambulans, eller som det formellt heter psykiatrisk akutbil.
Efter ett par år av politisk strid kommer nu beskedet. Under en försöksperiod kommer regionen att införa en psykambulans, eller som det formellt heter psykiatrisk akutbil.
Foto: Foto: Jan Pettersson
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som liberal och humanist funderar jag ofta över hur hälso- och sjukvården bättre kan möta människor med psykiska sjukdomar i ett akutskede. Hur möter vi människor i kris bästa tänkbara hjälp på ett värdigt och respektfullt sätt?

Liberalerna föreslog våren 2018 att Region Kalmar län, dåvarande landstinget, skulle utreda ett införande av psykiatrisk ambulans. Nu blir detta verklighet. I Länsunionens (Socialdemokraternas, Centerpartiets och Liberalernas) förslag till regionplan finns ett pilotprojekt med psykiatrisk akutbil som påbörjas nästa år.

Pierre Edström (L), regionråd.
Pierre Edström (L), regionråd.
Foto: Mats Holmertz
quote
Att fler patienter blir hämtade av ambulans och utbildad sjukvårdspersonal i stället för en polisbil sänder en tydlig signal om att det handlar om sjukdom, inte om kriminalitet.

En psykiatrisk akutbil innebär bland annat att vårdpersonal med erfarenhet av akutpsykiatri ska kunna följa med ambulanstransporter som ett stöd, såväl för ambulanspersonalen som för patienten och i bästa fall kunna ge vård i hemmiljön. Framförallt handlar det om utryckningar som görs där det finns farhågor om självmordsrisk.

Bakgrunden till vårt förslag är utvärderingar från Stockholm som för några år sedan genomförde ett pilotprojekt med särskild psykiatrisk ambulans och en modell som jämställer psykisk sjukdom med sjukdomar i övrigt. Den som drabbas av exempelvis akut psykisk sjukdom hämtas av en ambulans istället för en polisbil, vilket ger helt andra möjligheter till snabb psykiatrisk vård.

Genom att den drabbade fick rätt kompetens på plats snabbt kunde en tredjedel av patienterna stanna kvar hemma efter bedömning. Antalet inläggningar minskade vilket sparade resurser och frigjorde platser för de patienter som verkligen behöver komma in akut till psykiatrin.

Att fler patienter blir hämtade av ambulans och utbildad sjukvårdspersonal i stället för en polisbil sänder en tydlig signal om att det handlar om sjukdom, inte om kriminalitet. Självklart kan polishämtning krävas i vissa situationer men det bör undvikas så långt det är möjligt. Polisen gör ett jättejobb men är inte tränade för att hantera exempelvis människor med psykoser. Att Polisförbundet har krävt en rikssatsning på psykiatriska akutbilar visar att även poliserna på fältet ser behovet av beslutsstöd.

En utvecklad psykiatrisk akutverksamhet kommer göra att patienterna får bättre hjälp, minska antalet onödiga inläggningar inom slutenvården, frigöra resurser för de patienter som behöver slutenvårdsplatser samt ge polisen mer tid att utreda riktiga brott. Alla vinner på ett bättre omhändertagande, framförallt den som är akut sjuk.

Pierre Edström (L), regionråd.