GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Region Kalmar län ska vara ett tryggt län för alla”

Prideveckan
”Världen lider inte av för mycket kärlek och dess problem är inte att människor definierar sig själva på olika sätt och väljer sina kärleksrelationer utifrån det”
Debatt • Publicerad 3 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För oss i Vänsterpartiet är det självklart att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
För oss i Vänsterpartiet är det självklart att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
Foto: Vadim Ghirda

Men många människor lider av andras inskränkthet. Många begränsas och kärleksförhållandet mellan kvinna och man betraktas som det naturliga och föredömliga och allt annat som avvikelse. Många är också de transpersoner och icke-binära som möter fördomar, hat och oförståelse när de bara försöker vara sig själva.

Kampen för rätten att själv välja vem en vill vara och hur en vill leva ut sin identitet och sexualitet har även i Sverige varit lång. 1944 avkriminaliserades homosexualitet och så sent som 1979 tog Socialstyrelsen bort homosexualitet ur registret över diagnoser. Men det krävdes hård kamp och Vänsterpartiet har en stolt historia att se tillbaka på.

Pride är inte bara ett bra tillfälle att fira tillsammans, utan också ett viktigt tillfälle att ta plats i det offentliga rummet och driva politisk kamp. Det bästa sättet att slå tillbaka mot dem som vill inskränka hbtqi-personers rättigheter är att driva en progressiv politik. För oss i Vänsterpartiet är det självklart att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Alla människor ska behandlas med samma respekt oavsett hur en definierar sig eller vem en älskar. Därför behöver vi öka hbtqi-kompetensen och ställa höga krav på lika bemötande. I vårt län är alla välkomna – oavsett sexuell läggning eller könstillhörighet.

Linda Fleetwood (V), oppositionsråd

Lena Granath, Vänsterpartiet Region Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.