Annons

”Region Kalmar län i lönebottenligan”

Replik på debattinlägg, 28 augusti, av Mattias Adolfson (S),personalutskottet, Anette Rogö (C) och Sebastian Hallén (L) angående lönesatsningen i regionen.
”Under många år har lönerna för Region Kalmar läns 7000 anställda, däribland sjuksköterskor, undersköterskor, läkare samt folkhögskolelärare med flera, halkat efter allt mer i jämförelse med övriga svenska kommuner och regioner”
Debatt • Publicerad 3 september 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Frågan regionens anställda dock bör ställa sig, är hur stor skillnad det egentligen blir i lönekuvertet efter skatten dragits.”Foto: Marcus Palmgren

Den 28 augusti skriver företrädare för Länsunionen (den styrande S, C och L-majoriteten i regionen) i tidningen att de nu satsar på att hämta upp det eftersatta löneläget. Det är såklart en välkommen satsning; under de senaste årens löneöversyn inom regionen har ju samtliga fackförbund (utom ett) lyft lön som den viktigaste frågan att arbeta med. Då endast 14 procent av drygt 7 000 medarbetare anser att Region Kalmar län är en attraktiv arbetsgivare finns det mycket att vinna på att börja hörsamma medarbetarna.

Länsunionen tvingades nyligen höja den regionala skattesatsen med 49 öre, det vore väl nästan märkligt om det inte skulle kunna medföra en satsning på löner. Frågan regionens anställda dock bör ställa sig, är hur stor skillnad det egentligen blir i lönekuvertet efter skatten dragits. I början av året tillsköts drygt 50 miljoner kronor i form av statsbidrag till regionens kassa; ett resultat av att M, KD och V med stöd av SD lyckats omprioritera medel regeringen och stödpartierna egentligen ville satsa på friår och arbetsmarknadssatsningar som var utdömda av expertisen. Av dessa medel använder nu regionen 20 miljoner kronor till en särskild lönesatsning.

Annons

Vad Länsunionen inte berättar är att M, KD och V ville lägga till ytterligare 25 procent, vilket majoriteten avslog och kallade överbudspolitik. Därtill så äts cirka en tredjedel av de 20 miljoner kronorna upp av sociala avgifter vilket innebär att endast 13 miljoner kronor finns i reda pengar att fördela. Vi välkomnar äntligen en lönesatsning, men är övertygade om att mer skulle kunna göras om Länsunionen förmått sköta regionens ekonomi bättre än idag.

Carl Dahlin (M), vice ordförande

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)

Kaj Holst (M)

Personalutskottet, Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons