unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Regeringens politik rör sig bakåt”

Replik på debattinlägg om regeringens coronahantering, publicerat 9 september.
”Länets Socialdemokrater försöker visa på regeringen Löfvens förträfflighet i coronahanteringen.”
” Regeringen har dessutom i fall efter fall fått backa för oppositionens viktiga förslag om utökat stöd till kommuner och regioner.”
” Regeringen har dessutom i fall efter fall fått backa för oppositionens viktiga förslag om utökat stöd till kommuner och regioner.”
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Länets Socialdemokrater försöker visa på regeringen Löfvens förträfflighet i coronahanteringen. En självgod hållning i ett Sverige där närmre 6 000 människor mist livet. Regeringen har dessutom i fall efter fall fått backa för oppositionens viktiga förslag om utökat stöd till kommuner och regioner, omställningsstöd till krisdrabbade företag, utökad testning och statliga beredskapslager med mera.

Ett samarbetsparti till regeringen tar åt sig äran för det krisstöd som riktats till enskilda näringsidkare. Sanningen är att beslutet togs av en enig riksdag innan sommaren utifrån ett moderat initiativ. Sedan gick regeringen på semester istället för att verkställa beslutet. Företagarna fick dock ingen semester.

Sverige har varit sämst vad gäller testning av personer med misstänkt smitta, vilket har försvårat och fördröjt smittskyddsarbetet som i sin tur skapat problem på många arbetsplatser. Smittspårning har därmed inte kunnat genomföras vilket eventuellt hade kunnat stoppa vissa utbrott. Även detta fick Moderaterna tvinga fram.

Regeringen ville inte att deras hantering av coronapademin skulle utvärderas, men efter att en majoritet i riksdagen såg vikten i det, fick de till slut backa och en ”coronakommission” tillsattes. Regeringen ansåg dock att utvärderingen skulle göras efter valet 2022, men även där fick de backa då utvärderingen ska vara klar till februari 2022. Bakåt är kanske den rörelseriktning som bäst sammanfattar regeringens politik.

Att höja statsbidraget med 10 miljarder kronor kan tyckas generöst. Men landets kommuner och regioner har hittills ansökt om 11,2 miljarder kronor för att täcka ökade kostnader för åtgärder i samband med de sammanlagda ersättningskraven, vilket innebär att de redan överstiger statens avsatta medel.

Ett tips till Socialdemokraterna är att se över sin egen hantering av äldreomsorg och sjukvård istället för att, på klassiskt 60-talsmanér anklaga oss Moderater för att vilja bedriva en sjukvård som var och en får betala ur egen ficka. Moderaterna värnar en gemensamt finansierad välfärd, oavsett vem som utför den, och en politik som värnar varje intjänad skattekrona, för vi vet att det ger mer välfärd för pengarna till alla.

Jan R. Andersson (M), Riksdagsledamot

Malin Sjölander (M), Oppositionsregionråd

Pär-Gustav Johansson (M), Oppositionsregionråd

Carl Dahlin (M), Oppositionsregionråd

Jonas Lövgren (M), Oppositionsregionråd

Hanne Deverén (M), Oppositionsråd Kalmar kommun

Läs mer

Odlingslotterna blir fråga på fullmäktige

Kalmar

Odlingslotterna blir fråga på fullmäktige

Hundar på kyrkogårdarna och simhallen andra ärenden på höstens första möte.

Rankingraket får inte slappna av

Emmaboda

Rankingraket får inte slappna av

Emmaboda är årets raket i länet vad gäller Svenskt näringslivs ranking av näringslivsklimat. Utgångspunkten var inte bra, men nu har kommunen klättrat 63 platser.

Tre kvinnor vill bli prorektor vid Linnéuniversitetet

Kalmar/Växjö

Tre kvinnor vill bli prorektor vid Linnéuniversitetet

Universitetsstyrelsen tar beslut om näst högsta tjänsten vid Linné.

Ung mäklare startar eget – tar storstadskoncept till Nybro

Reportage

Ung mäklare startar eget – tar storstadskoncept till Nybro

”Läskigt att säga upp sig från en fast anställning.”

110 anställda på Scania erbjuds 200 000 kronor för att sluta

Oskarshamn

110 anställda på Scania erbjuds 200 000 kronor för att sluta

Intresset stort enligt fackförbundet Unionen.

Turister trotsar corona och vallfärdar till Öland

Öland

Turister trotsar corona och vallfärdar till Öland

Inställd Skördefest hindrar inte folk från att hålla i traditionen att göra ett höstbesök på Öland. Ett stort antal husbilar har redan anlänt.