unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Regeringens politik rör sig bakåt”

Replik på debattinlägg om regeringens coronahantering, publicerat 9 september.
”Länets Socialdemokrater försöker visa på regeringen Löfvens förträfflighet i coronahanteringen.”
” Regeringen har dessutom i fall efter fall fått backa för oppositionens viktiga förslag om utökat stöd till kommuner och regioner.”
” Regeringen har dessutom i fall efter fall fått backa för oppositionens viktiga förslag om utökat stöd till kommuner och regioner.”
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Länets Socialdemokrater försöker visa på regeringen Löfvens förträfflighet i coronahanteringen. En självgod hållning i ett Sverige där närmre 6 000 människor mist livet. Regeringen har dessutom i fall efter fall fått backa för oppositionens viktiga förslag om utökat stöd till kommuner och regioner, omställningsstöd till krisdrabbade företag, utökad testning och statliga beredskapslager med mera.

Ett samarbetsparti till regeringen tar åt sig äran för det krisstöd som riktats till enskilda näringsidkare. Sanningen är att beslutet togs av en enig riksdag innan sommaren utifrån ett moderat initiativ. Sedan gick regeringen på semester istället för att verkställa beslutet. Företagarna fick dock ingen semester.

Sverige har varit sämst vad gäller testning av personer med misstänkt smitta, vilket har försvårat och fördröjt smittskyddsarbetet som i sin tur skapat problem på många arbetsplatser. Smittspårning har därmed inte kunnat genomföras vilket eventuellt hade kunnat stoppa vissa utbrott. Även detta fick Moderaterna tvinga fram.

Regeringen ville inte att deras hantering av coronapademin skulle utvärderas, men efter att en majoritet i riksdagen såg vikten i det, fick de till slut backa och en ”coronakommission” tillsattes. Regeringen ansåg dock att utvärderingen skulle göras efter valet 2022, men även där fick de backa då utvärderingen ska vara klar till februari 2022. Bakåt är kanske den rörelseriktning som bäst sammanfattar regeringens politik.

Att höja statsbidraget med 10 miljarder kronor kan tyckas generöst. Men landets kommuner och regioner har hittills ansökt om 11,2 miljarder kronor för att täcka ökade kostnader för åtgärder i samband med de sammanlagda ersättningskraven, vilket innebär att de redan överstiger statens avsatta medel.

Ett tips till Socialdemokraterna är att se över sin egen hantering av äldreomsorg och sjukvård istället för att, på klassiskt 60-talsmanér anklaga oss Moderater för att vilja bedriva en sjukvård som var och en får betala ur egen ficka. Moderaterna värnar en gemensamt finansierad välfärd, oavsett vem som utför den, och en politik som värnar varje intjänad skattekrona, för vi vet att det ger mer välfärd för pengarna till alla.

Jan R. Andersson (M), Riksdagsledamot

Malin Sjölander (M), Oppositionsregionråd

Pär-Gustav Johansson (M), Oppositionsregionråd

Carl Dahlin (M), Oppositionsregionråd

Jonas Lövgren (M), Oppositionsregionråd

Hanne Deverén (M), Oppositionsråd Kalmar kommun

Läs mer

Nybro: Omstritt förslag att privatisera röstades igenom

Nybro

Nybro: Omstritt förslag att privatisera röstades igenom

Ja till privatisering av personlig assistans i Nybro.

Kommunen fuskade inte – enligt intern utredning

Kalmar kommun anklagas för fusk

Kommunen fuskade inte – enligt intern utredning

Trots det vidtar Kalmar kommun en rad åtgärder - skjuter på kritiserad mätning.

Kalmarföretaget skänker pengar för varje mil i lastbilen

Välgörenhet

Kalmarföretaget skänker pengar för varje mil i lastbilen

”Förhoppningen är att man kan sprida det till fler.”

Så mycket tjänar länets pensionärer på budgeten

Budgetförslaget

Så mycket tjänar länets pensionärer på budgeten

Nästan 60 000 av länets pensionärer får mer i plånboken.

Insändare: ”Jag hajade till när jag läste Jörgs krönika”

Insändare

Insändare: ”Jag hajade till när jag läste Jörgs krönika”

”I Kalmar län är det många hundra som har opererat kranskärlen, och många av dessa är nu oroade.”

Politiker oeniga om gratis larm

Öland

Politiker oeniga om gratis larm

Ska alla äldre i Borgholms kommun ha rätt till gratis trygghetslarm? Det var frågan som politikerna debatterade ivrigt om.