GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Regeringen måste visa hur den ska ta sitt ansvar”

Rikspolitik
”I vinter väntas elpriserna stiga till extrema nivåer. Vi har en inflationstakt på drygt 10 procent. Matpriserna har ökat med 16 procent. Dieseln kostar över 27 kronor litern. Boräntorna har rakat i höjden. Rekordstora hyreshöjningar befaras.”
Debatt • Publicerad 26 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
" Betala skyndsamt elprisstöd till hushåll och företag. Stöd ska skydda mot höga priser, inte leda till hög förbrukning.”
" Betala skyndsamt elprisstöd till hushåll och företag. Stöd ska skydda mot höga priser, inte leda till hög förbrukning.”Foto: Johan Nilsson/TT

För att inte vanligt folk ska gå under i vinter måste regeringen agera.

LO lyfter i ett krisvinterprogram de mest akuta reformerna. Därutöver krävs satsningar för full sysselsättning och investeringar i välfärden. Regeringen måste prioritera:

1. Sänkta elpriser

Inflationen beror främst på elpriserna, och slår hårt mot hushåll och företag. För att pressa tillbaka inflationen behöver elpriserna pressas ned. Svenska Kraftnäts elprisstöd för det gångna året är ett steg på vägen, men hushållen behöver större förutsägbarhet.

# Betala skyndsamt elprisstöd till hushåll och företag. Stöd ska skydda mot höga priser, inte leda till hög förbrukning.

# Utveckla programmen för energibesparing hos företag, hushåll och offentliga inrättningar

# Sänk elpriset genom statlig inverkan

2. Bättre a-kassa och slopad karens

I ekonomiskt svåra tider är goda ersättningar vid sjukdom och arbetslöshet särskilt viktigt.

# Höj taket i arbetslöshetsförsäkringen och trappa inte ned ersättningen under arbetslöshetsperioden

#Avskaffa karensavdraget

3. Sänkt kostnad för drivmedel och rättvisare skattelättnad för arbetsresor

Över 800 000 av LO-förbundens medlemmar tar bilen till jobbet. Cykel eller kollektivtrafik är sällan ett alternativ i glesbygd eller för den som arbetar kvällar, helger och nätter.

# Sänk tillfälligt skatten på bensin och diesel

# Inför en skattelättnad för arbetsresor, både med kollektivtrafik och bil. Höj den skattefria milersättningen för bil i tjänsten

4. Stärkt barnbidrag

Höjda levnadsomkostnader slår särskilt hårt mot barnfamiljer med små marginaler. Förstärkt barnbidrag hjälper familjer genom vintern.

# Betala ut ett extra barnbidrag till jul

5. Pausat amorteringskrav

Räntorna har höjts rejält och pressar hushållen. Amorteringskravet bidrar till att ytterligare tynga vardagsekonomin.

# Pausa amorteringskravet

6. Beredskap att förstärka systemet för korttidsarbete

Det statliga stödet vid korttidsarbete ger företag stöd vid tillfälliga och oförutsedda ekonomiska svårigheter. Det var en viktig åtgärd under pandemin.

# Förstärk systemet med stöd vid korttidsarbete

Vi tar vårt ansvar. Nu måste regeringen visa hur den ska ta sitt ansvar för att inte arbetarna ska fara illa under vintern.

Susanna Gideonsson, ordförande LO

Thomas Olsson, ordförande LO-distriktet i Småland och Blekinge

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.