Annons

”Regeringen ger ett glädjande besked”

Tjänstpension
Slutreplik i debatt rörande tjänstepensioner, tidigare inlägg 29 september och 10 oktober.
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenjes (M) kommer med glädjande besked i sin replik på Unionens debattartikel om att det måste bli möjligt att pausa uttaget av tjänstepensionen .
Debatt • Publicerad 20 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi känner oss nu trygga med att Anna Tenje har lovat att driva frågan där och ser fram emot ett beslut.”
”Vi känner oss nu trygga med att Anna Tenje har lovat att driva frågan där och ser fram emot ett beslut.”Foto: Oscar Olsson/TT

Förslaget är inte kontroversiellt. Det finns redan nu en övervägande majoritet i riksdagen för att ändra regelverket så att detta bli möjligt, men hittills har inget skett.

Det märkliga är att inget parti har velat lyfta frågan, som skulle göra stor skillnad för många av dagens pensionärer och, som Anna Tenje också skriver, även stor skillnad för våra företag som därmed skulle kunna behålla kompetens och erfarenhet i större utsträckning.

Annons

Vi ser med stor förhoppning fram emot vad arbetet i den nya utökade pensionsgruppen kan ge. Vi förutsätter att frågan att göra det möjligt att pausa uttaget av tjänstepensionen blir en av de frågor som kommer att diskuteras där.

Vi känner oss nu trygga med att Anna Tenje har lovat att driva frågan där och ser fram emot ett beslut som skulle underlätta livet för många i sitt avslut av arbetslivet.

Inom Unionen finns experter på tjänstepension och socialförsäkringar som bevakar frågan noga. Vi är redo att hjälpa till och bistå med denna expertis om så önskas för att förändringen ska kunna bli så bra som möjligt.

Ministern nämner ingen tidsplan för frågan, men vi utgår från att den prioriteras och behandlas skyndsamt. Arbetsinsatsen behöver inte vara överväldigande eftersom det redan finns ett färdigformulerat lagändringsförslag och enigheten i frågan i riksdagen är stor.

Vi ser fram emot att regering och riksdag nu tar ansvar i frågan. Den respekten förtjänar Sveriges pensionärer.

Daniel Landin, regionordförande Unionen Småland

Magnus Sjöholm, regionchef Unionen Småland

Annons
Annons
Annons
Annons