GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Rätt politik mot hedersförtrycket”

Inrikespolitik
Så kallat hedersförtryck erkänns idag av alla politiska partier som ett stort och växande samhällsproblem. Men politiken mot hedersförtryck är långtifrån så kraftfull som den skulle behöva vara för att i grunden utmana hederskulturen och befria de kvinnor och män som begränsas av den.
Vi vill att det skapas en nationell stödlinje dit personer som lever under hedersförtryck kan vända sig för att få det stöd just de behöver.
Vi vill att det skapas en nationell stödlinje dit personer som lever under hedersförtryck kan vända sig för att få det stöd just de behöver.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nyligen presenterade Kristdemokraterna en jämställdhetsrapport med flera tydliga förslag riktade mot hedersförtrycket.

Till att börja med vill vi att det genomförs en nationell kartläggning av hedersförtryckets omfattning. Det kan tyckas självklart, men någon sådan finns idag inte.

Vi vill också göra hedersbrott till en egen brottsrubricering. När det saknas, som idag, försvinner brottsoffren i brottsstatistiken och samhället saknar en heltäckande uppfattning om hur stort problemet är. Om hedersbrott blev en egen brottsrubricering skulle också brotten allvar betonas, vilket skulle ge både en avskräckande effekt och tydligare upprättelse för de personer som ändå drabbas.

Margreth Johansson (KD-K), ordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet Kalmar län.
Margreth Johansson (KD-K), ordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet Kalmar län.
Foto: Pressbild

"Mycket av hederskulturen handlar om att kontrollera kvinnas sexualitet. Vi vill att samhället markerar å det kraftigaste mot de metoder som förekommer för att upprätthålla denna kontroll."

Mycket av hederskulturen handlar om att kontrollera kvinnas sexualitet. Vi vill att samhället markerar å det kraftigaste mot de metoder som förekommer för att upprätthålla denna kontroll. Så kallade oskuldsintyg, -kontroller och -operationer får aldrig sanktioneras av svensk sjukvård.

I ett nytt ställningstagande har Läkarförbundet tagit avstånd från alla typer av oskuldsintyg och oskuldsoperationer. Kristdemokraterna vill därutöver att det ska vara straffbart att utföra den här typen av kontroller eller operationer samt att medverka till eller ta initiativ till att de genomförs.

Samtidigt måste stödet till de personer, huvudsakligen kvinnor, som lever under hedersförtryck öka. Stödet som finns idag är uppdelat på en rad olika aktörer, med skiftande kunskap om hedersproblematik. Vi vill att det skapas en nationell stödlinje dit personer som lever under hedersförtryck kan vända sig för att få det stöd just de behöver.

Jag tror att vi som samhälle behöver få upp ögonen för hur utbrett och genomgripande hedersförtrycket är idag. Vi ser de extrema fallen som uppmärksammas i media men lägger inte märke till hur kvinnors vardag begränsas av hedersnormer. Vi är medvetna om hedersförtryck inom äktenskap men tänker inte på att även små flickor lever under hederskulturen. Det kan börja redan i förskolan.

Jag är därför glad att Kristdemokraternas jämställdhetsrapport sätter tydligt fokus just på flickornas situation. Flickorna inom hederskulturen är förmodligen den mest utsatta gruppen i Sverige idag.

Mycket värdefull tid har gått förlorad i kampen mot hedersförtryck, först genom diskussion fram och tillbaka om ifall problemet överhuvudtaget finns och sedan genom politisk senfärdighet. Det är inte värdigt ett land som Sverige som vill präglas av jämställdhet. Jag är stolt över Kristdemokraternas arbete på detta område. Våra förslag för att stävja hederskulturen är viktiga steg mot ett mer jämställt samhälle.

Margreth Johansson (KD-K), ordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet Kalmar län.

Läs mer