Rätt agenda i Bryssel

Debatt • Publicerad 13 maj 2014

25 maj är det EU-val. Många tänker att det här valet inte rör mig. Omkring 60 procent av besluten Kalmar läns kommuner påverkas av EU-beslut, allt ifrån konkurrens- och miljöregler till livsmedelstillsyn och antidiskriminering.

Ett antal ekonomiska och politiska utmaningar i Sverige och Europa kräver samarbete över nationsgränser och att EU blir bättre på det EU ska ägna sig åt. I vårt valmanifest slår vi fast hur vi vill förändra EU för att mer effektivt ta itu med gemensamma utmaningar som vi inte kan klara av själva på hemmaplan.

Vi vill sätta en tydlig EU-agenda för att slå vakt om människovärdet. EU:s utrikespolitik ska främja demokrati och mänskliga rättigheter. Samarbetet med grannländerna i öst och syd ska fördjupas. Alla EU-länder måste ta ansvar i flyktingpolitiken och annars utsättas för sanktioner.

EU-samarbetet handlar även om att skapa en stark ekonomi för att lägga grunden för fler jobb, i Kalmar län och i hela Europa. För ett företag här som vill exportera varor i hela EU krävs att den inre marknaden fungerar bättre. Vi vill riva handelshinder och underlätta för våra företag att växa, utvecklas och skapa nya jobb.

Vi vill se tuffare gemensamma tag mot grov brottslighet och terrorism och ett ökat tull- och polissamarbete för att bekämpa människohandel, illegal vapenhandel och penningtvätt.

Miljöfrågorna är gränsöver­skridande. Vi vill skärpa EU:s klimatmål, förbättra handeln med utsläppsrätter och fasa ut miljöfarliga kemikalier. Livsmedel ska märkas med ursprung och innehåll. Länder som bryter mot djurskyddsregler för att göra sina produkter billigare ska bötfällas.

Det finns frågor där EU-nivån är fel beslutsnivå. Vi säger nej till EU-skatt. Inte heller regler om till exempel föräldraledighet, vargjakt, kvotering eller svenskt snus ska beslutas på EU-nivå.

Listan på centrala valfrågor är lång. Vi hoppas du använder din röst den 25 maj för att göra EU bättre och mer fokuserat. Rätt agenda i Bryssel helt enkelt.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.