Prissättningen lurar oss
När livsmedelshandeln sätter styckepris på grönsaker och frukter innebär det att kunderna blir lurade på ett bedrägligt sätt. Allt för att öka den egna vinstmarginalen på ett synnerligen osnyggt sätt, vilket vittnar om handlarnas egentliga syn på sina kunder.
Att, som till exempel Ica Maxi och Citygross i Kalmar gör, sälja vissa grönsaker, som slanggurka, purjolök och meloner, med styckepris betyder att det kilopris som kunden tvingas betala har enorma skillnader. Purjolöken ligger i stora travar och har stora olikheter i såväl tjocklek som vikt. En kan vara smal som ett finger och en annan grov som en handled. Att då ta ut samma styckepris på dem båda är ohederligt. Likadant är förhållandet med slanggurkorna. Och melonerna.
Som exempel vägde jag nyligen i butiken två honungsmeloner från samma disk på frukt- och grönsaksavdelningen på Ica Maxi.
Den större vägde 1,55 kilo, den mindre 0,75 kilo. Priset på de båda var 14 kronorper styck. Omräknat till kilopris blir priset för den större niokronorper kilo och för den mindre 18,67 kronorper kilo. Alltså?synnerligen varierande kilopriser för skilda frukter ur samma parti. Till saken hör att partiet till större delen handlade om små meloner.
Ingen kan lyckas övertyga mig om att inköpspriserna för dylika produkter räknas styckevis. Och att leverantörerna offererar annat än pris per vikt. På samma sätt ligger inköpspriset per vikt normalt också till grund vid beräknandet av utförsäljningspriset till konsument. När man då ”glider” i?beräkningen och förvandla det hederliga kilopriset till styckepris då ”slirar” man betänkligt med sin köpmannaheder. Då har man medvetet gjort kalkylen på sådant sätt att den ordinarie, skäliga vinstmarginalen ökat kraftigt. Allt i syfte att lura sina kunder. Bedrägeri eller?
Vi kommer nu in i den härliga sommartid när färska jordgubbar finns att tillgå. Dessa ljuvliga bär som snart, lite då och då, återfinns på var mans bord.
Men jag höjer ett varningens pekfinger. Se upp så att inte motsvarande ”fula knep” tas av handlarna!
En liter består vanligen av en kartong. För att verkligen vara en liter ska den då hålla måtten 10 x 10 x 10 centimeter, det vill säga en kubikdecimeter. Kolla kartongen! Vissa handlare klämmer ihop kartongens sidor så att den rymmer färre bär, andra försöker med mindre kartonger eller förpackningar med annan, svårkontrollerad form och utseende. Det riktiga borde vara att sälja även jordgubbar per vikt med kilopriset utsatt.
Lars Dahlgren
Kalmar