GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Planer räcker inte för att säkra mot extremväder”

Klimatet
”Myndigheter flaggar för översvämningsrisker längs Kalmarkusten och flera andra platser i Sverige. Regeringen svarar med symbolåtgärder och kommuner upprättar klimatplaner”
Debatt • Publicerad 27 december 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Styret i många kommuner tycks sakna incitament, kompetens och finansiellt utrymme att agera långsiktigt.”
"Styret i många kommuner tycks sakna incitament, kompetens och finansiellt utrymme att agera långsiktigt.”Foto: Mats Holmertz

Men varken tillfälliga statliga medel eller planer kommer ge oss de nya vatten- och avloppsnät som behövs.

Extremväder som skyfall och torka är det nya normala. För att anpassa gamla vatten- och avloppssystem behövs en systemförändring, menar vi som i årtionden sett ökande antal händelser som fått stora konsekvenser.

Kalmarkusten är ett av riskområdena för översvämningar, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Sommarens extremväder har satt ny fart på debatten om klimatanpassningar. Kalmar län drabbades till exempel i juli i somras. Gävle, Skåne och Västra Götaland drabbades också. Det har satt ljuset på behov av upprustning av avloppssystemen. De är gamla och klarar inte att få undan vattnet.

”Väderförändringar i kombination med upp till 100 år gamla VA-system med försummat underhåll ställer situationen på sin spets. Vi ser att skadorna blir fler och dyrare varje år.”
Hampe Mobärg, Maskinentreprenörerna

Försäkringsbolagen räknar till 15 000 skadeanmälningar i Sverige enbart som följd av sommarens skyfall. Bolagen börjar nu argumentera för att skyfallen inte längre är oförutsedda och därför inte går att försäkra.

Regeringens svar i debatten är att föreslå 500 Mkr för att stötta kommuners förebyggande arbete. Det räcker inte långt. En halv miljard ska jämföras med att enbart Göteborg räknar med att skyfallsanpassning kostar 20 miljarder kronor.

Väderförändringar i kombination med upp till 100 år gamla VA-system med försummat underhåll ställer situationen på sin spets. Vi ser att skadorna blir fler och dyrare varje år. Husägare förstår logiken. Det är billigare att byta takpannor i tid än att lägga om hela taket och reparera svåra vattenskador.

Idag ligger stort ansvar för vatten och avlopp hos komunerna som finanserar systemen med VA-taxor. Men styret i många kommuner tycks sakna incitament, kompetens och finansiellt utrymme att agera långsiktigt.

Vi menar att en systemändring behövs. Som underleverantörer och entreprenörer i VA-sektorn har vi över åren samlat konkreta förslag:

1. Inför leveransgaranti för vatten och avlopp med ersättning till kunderna/hushållen. Det ger kommunerna incitament att minska antalet olyckor. Liknande har införts på elmarknaden.

2. Ge kommunerna bättre finansiella verktyg och se över VA-taxan. Att vatten och avlopp blir dyrare och dyrare för de som bor i fattiga kommuner är inte hållbart.

3. Ge kommunerna incitament och uppdrag att samarbeta i VA-regioner för att dela kostnader och kompetens.

4. Utse ett departement och en myndighet som övergripande ansvariga för VA-frågor. Idag delas ansvaret av flera departement och ett tiotal myndigheter.

Kommunerna behöver få förutsättningar att bygga VA-system utifrån sedan länge kända fakta om klimatet och det eftersatta underhållet. Att räkna med att försäkringskollektiv och att staten kliver in löser inte problemen.

Hampe Mobärg, Maskinentreprenörerna

Caroline Harrå, VVS Fabrikanterna

Joacim Nordh, Rörgrossisterna

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.