unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Öppet brev till Socialministern och våra politiker i Region Kalmar län

Öppet brev
”För att patienterna skall få känslig information på ett ändamålsenligt sätt i samband med ett vårdbesök önskar vi att man sätter en tidsspärr på vissa anteckningar. Vi har föreslagit 30 dagar för MDK-anteckning och 14 dagar för osignerade anteckningar.2
En ny öppnare journalhantering planeras för 1177, ett besked dagens debattörer oroas över. ”Känslig information bör ges i samband med ett fysiskt vårdmöte mellan läkare, patient och anhöriga.”
En ny öppnare journalhantering planeras för 1177, ett besked dagens debattörer oroas över. ”Känslig information bör ges i samband med ett fysiskt vårdmöte mellan läkare, patient och anhöriga.”
Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att patienterna kan läsa sin journal på nätet via mina sidor på 1177 tycker vi är bra. Det gör våra patienter än mer delaktiga i vården. Journalen är patientens - men den är samtidigt också ett mycket viktigt arbetsredskap för oss som jobbar i vården.

Nu har man på politisk nivå beslutat om nytt ramverk (ramverk 2020) för journaltillgängligheten på nätet vilket innebär att journalinnehållet (med mycket få undantag) blir tillgängligt så fort en anteckning är skriven oavsett om den är genomgången (signerad) eller innehåller känslig information som vi i vården ännu inte förmedlat till patienten.

I cancervården diskuteras de flesta patienterna på så kallade multidisciplinära konferenser (MDK) där diagnos och handläggning (till exempel förslag på fortsatta behandlingar) diskuteras. MDK-anteckningen journalförs och används som underlag till patientens läkarbesök. Idag kan patienten inte i förväg ta del av MDK-anteckningen eftersom vi anser att, den inte sällan, känsliga informationen bör ges i samband med ett fysiskt vårdmöte mellan läkare, patient och anhöriga. Detta för att på ett adekvat sätt möta upp patienternas frågor och oro.

Onkologen,cytostatikabehandlingen på Länssjukhuset.Magnus Lagerlund
Onkologen,cytostatikabehandlingen på Länssjukhuset.Magnus Lagerlund
Foto: Mats Holmertz
quote
Idag kan patienten inte i förväg ta del av MDK-anteckningen eftersom vi anser att, den inte sällan, känsliga informationen bör ges i samband med ett fysiskt vårdmöte mellan läkare, patient och anhöriga.

Med införandet av ramverk 2020 kommer patienterna kunna ta del av den känsliga informationen direkt när den är skriven. Givetvis väljer patienten själv om hen vill läsa sin journal även om där finns en varningstext att det kan finnas information i journalen som vården ännu inte förmedlat eller som inte är korrigerat (osignerade anteckningar). Vi befarar alltså att denna förändring med stor sannolikhet kommer kunna skada patienterna.

För att patienterna skall få känslig information på ett ändamålsenligt sätt i samband med ett vårdbesök önskar vi att man sätter en tidsspärr på vissa anteckningar. Vi har föreslagit 30 dagar för MDK-anteckning och 14 dagar för osignerade anteckningar för att vi skall hinna ha ett planerat besök och/eller kunna rätta eventuella fel i journalen. Vi vill på inget sätt undanhålla något för våra patienter men vi i vården måste ha möjlighet att arbeta systematiskt och professionellt.

Det är vi i vården som kommer ta hand om patienterna som tar onödig skada av införandet av ramverk 2020. Det ingår i vårt jobb att arbeta med att undvika vårdskador. Med det nya ramverket anser vi att det istället finns stor risk för att vi orsakar våra patienter skada.

Med detta brev vill vi påtala, den inte ringa, risken att helt i onödan skada våra patienter varför vi önskar en förändring i ramverk 2020 för att vi skall kunna fortsätta ta hand om våra patienter på ett värdigt och professionellt sätt.

Magnus Lagerlund, basenhetschef/överläkare

Elsy-Britt Schildt, överläkare

Charlotte Bratthäll, överläkare

Mats Andén, överläkare

Samtliga vid Onkologiska kliniken och strålningsfysik, Länssjukhuset Kalmar