Annons

”Omyndighetsförklara inte föräldrarna”

Skolpolitik
”Moderaterna har fullt förtroende för att föräldrar och vårdnadshavare fattar rätt beslut för sina barn. Barn ska inte vara pusselbitar i en planekonomisk planering.”
Debatt • Publicerad 9 mars 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Har vissa skolor inte tillräckliga resurser så ska det tillföras mer. Det är trots allt kunskap som är nyckeln till framtiden.”
"Har vissa skolor inte tillräckliga resurser så ska det tillföras mer. Det är trots allt kunskap som är nyckeln till framtiden.”Foto: Alexander Olivera/TT

För Moderaterna är individens rätt att bestämma över sitt eget liv en grundläggande ideologisk värdering. Därför tycker vi att Lasse Johanssons och Socialdemokraternas uttalande i Barometern den 28 februari är häpnadsväckande och kränkande. Att omyndighetsförklara föräldrar och vårdnadshavare för att de vill göra det bästa för sina barn är skrämmande. Vårdnadshavarnas uppgift är att ta beslut som passar bäst för just deras barn.

Lasse Johansson pratar om problem som uppstår för att föräldrarna väljer skola på andra premisser än logiskt tänkande. Som vi ser det är det precis tvärtom. Det logiska tänkandet består av faktorer som kvalitet, kunskapsutveckling, bemötande, kompisar och avstånd. Till exempel väljer man inte skola långt hemifrån med lätthet, det finns alltid en anledning.

Annons

Vi håller med Lasse Johansson i att skolorna kan få problem om allt för många elever väljer skola utanför upptagningsområdet. Däremot tycker vi inte att det är det fria skolvalets fel. Det är kommunens ansvar att se till att alla skolor är lika attraktiva. Det får inte vara negativt om en skola sticker ut och är bättre än övriga. Istället bör det sporra till att skapa samma förutsättningar på alla skolor.

Av det vi sett i Kalmar kommun finns det oerhört många engagerade föräldrar som brinner för sina barn och deras framtid. Vi ser också mängder av lärare och övrig personal på skolorna som gör sitt yttersta trots bristande resurser. Det är inte där felet ligger, felet ligger i politiken.

Moderaterna anser att begränsa föräldrars möjligheter att välja skola är helt fel väg att gå. Alla skolor i kommunen ska ha högsta möjliga nivå på lärarkompetens, teknisk utrustning och ett starkt ledarskap. Har de detta så minimeras skälen för föräldrar att välja annan skola än den som är närmast. Har vissa skolor inte tillräckliga resurser så ska det tillföras mer. Det är trots allt kunskap som är nyckeln till framtiden.

Vi uppmanar utbildningsförvaltningen att undersöka varför föräldrar väljer andra skolor istället för att lita på socialdemokraternas magkänsla.

Frågan är vem som fattar irrationella beslut?

Hanne Deverén (M), oppositionsråd

Susanne Eliasson (M), vice ordförande utbildningsnämnden

Jörgen Bödmar (M), ersättare utbildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons