GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Om sanningen skall fram”

Slutreplik i debatt om kommunpolitiken i Nybro. Tidigare inlägg 19 och 23 oktober.
”I sin replik på vår debattartikel om att det är onödigt med två kommunalråd i Nybro väljer två av röda alliansens partier (S och C) att lyfta att Moderaterna och Liberalerna suttit kvar på sina ordförandeposter”
Debatt • Publicerad 31 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"För att inte öka kostnaderna med mer än en halv miljon kronor per år så finansieras detta tilltag genom att vingklippa oppositionen.”
"För att inte öka kostnaderna med mer än en halv miljon kronor per år så finansieras detta tilltag genom att vingklippa oppositionen.”Foto: Jan Stenqvist

Det som utelämnas är att Moderaterna och Liberalerna den 11 februari 2021 ställde sina platser till förfogande och att Centerpartiet själva fick avgöra om det skulle bli en hoppande majoritet eller nytt styre i kommunen. Moderaterna och Liberalerna har än idag inte fått svar på frågan och vi vet alla varför. Om det blivit nytt styre hade inte heller Centerpartiet fått behålla sina ordförandeplatser och Christina Davidsson hade tvingats avgå som kommunalråd.

Den röda alliansen sticker inte under stol med att det är årets valresultat som gör att de vill ha två kommunalråd och ett oppositionsråd trots att det så sent som i januari beslutades hur den politiska organisationen i Nybro skulle se ut under den kommande mandatperioden.

Beslutet hade föregåtts av samverkan mellan alla kommunfullmäktiges partier men redan då hade S och C egen majoritet tillsammans och drev igenom neddragningar som främst riskerade att hota de mindre partiernas representation. När Centern sedan själva tappar sex mandat blev det annat ljud i skällan… Blå Union för Nybro anser att det både är märkligt och oroväckande att det skall krävas ett valresultat innan man kan bestämma sig.

De påstår sig dessutom vilja ha en stark opposition men lägger förslag som nästan halverar oppositionen i de fyra tyngsta nämnderna och ökar sin egna andel från 30 procent till 37 procent.

En omfördelning av resurser till sig själva på ytterligare 6 400 kronor i månaden/nämnd.

Den röda alliansen behöver nu alltså både en ordförande och en första vice ordförande för att driva sin politik i de nämnder där det hittills bara suttit en ordförande från majoriteten.

För att inte öka kostnaderna med mer än en halv miljon kronor per år så finansieras detta tilltag genom att vingklippa oppositionen. Vi anser att detta är odemokratiskt och ett sätt att slå undan benen på oppositionen. Tyvärr visar det också hur viktiga arvodena är för de Socialdemokratiska- och Centerpartistiska företrädarna.

Då detta inte var givet innan valet så vet vi att det inte är vad väljarna vill!

Blå Union för Nybro

Daniel Lindvall, gruppledare M

Stefan Lagesson, gruppledare KD

Ola Håkansson, gruppledare L

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.