unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Nytt hus för psykiatrin i Oskarshamn slår upp dörrarna

Psykiatrin
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Idag invigs det nya huset för specialistpsykiatrin vid Oskarshamns sjukhus. De nya och helt anpassade lokalerna ska stödja en av Region Kalmar läns viktigaste verksamheter och en av samhällets mest utsatta och sköra patientgrupper. Lokalerna blir också ett efterlängtat lyft för medarbetarna. I de nya lokalerna ska det bedrivas en modern psykiatrisk vård som kan följa med i tiden och stödja utvecklingen av framtidens psykiatriska vård.

Vad kännetecknar då framtiden inom psykiatrin? Vi menar att en modern psykiatrisk vård framför allt ska vara patientfokuserad. Den ska samordna kompetenser, övergångar mellan barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatrin samt psykiatri och somatik. I grunden handlar det om att främja en ökad helhetssyn och motverka stigmatisering av psykisk ohälsa och psykiatriska sjukdomar. Det handlar också om god tillgänglighet och en vård som hänger ihop och är sömlös. En modern psykiatri ska erbjuda läkande vårdmiljöer med god närhet till annan hälso- och sjukvård, och alltid ha patienten i centrum.

De här utgångspunkterna har varit viktiga för verksamheten, patienterna och för oss beslutsfattare när vi beslöt att investera i nya psykiatrilokaler i hela länet. Tidigare har psykiatrin bedrivits utspritt, i många fall i otidsenliga lokaler som varit dåligt anpassade för den verksamhet som bedrevs. I Oskarshamn öppnade den psykiatriska öppenvårdsmottagningen redan 1978, vilket är över 40 år sedan, och lokalerna hade flera brister och saknade möjligheter till expansion.

Vägen hit där vi är idag har varit lång. Från första spadtaget 2017 känns inte tiden så lång. Men innan dess hade medarbetarna önskat en förändring i många år. På liknande sätt ser det ut i Västervik och i Kalmar, som också nu ryms i den stora fastighetsinvesteringen på närmare 4,5 miljarder kronor som är planerad att genomföras de kommande fem åren av Region Kalmar län. Länsborna kan vara stolta över att regionen har haft en välskött ekonomi som möjliggör att dessa investeringar kan finansieras utan att ta en enda krona i lån.

En sådan här dag finns det många att tacka. Till en början har det lagts ned stort arbete av väldigt många för att skapa en bred förståelse för vad det är för verksamhet som ska bedrivas i Oskarshamn. Samarbete har skett mellan arbetsgrupper från samtliga verksamheter, byggentreprenörer och arkitekter. Till alla er som har varit involverade – från de som har suttit i styrgruppen, till ingenjörer, planerare, byggnadsarbetare, elektriker, konstnärer, ja ingen personligen nämnd och då heller ingen glömd, vill vi rikta ett stort tack. Alla involverade har gjort ett fantastiskt arbete!

Dagens invigning är något mycket större än att en ny fastighet har byggts. Kampen mot psykisk ohälsa är viktig för hela samhället, prioriterad av Region Kalmar län, och något som vi i Länsunionen är djupt engagerade i. Nu ges medarbetarna ännu bättre förutsättningar att bedriva en psykiatrisk vård av hög kvalitet som kommer göra stor skillnad för många enskilda patienter.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande

Christer Jonsson (C), regionråd

Pierre Edström (L), regionråd