GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Nybro kommun har ett mycket ansträngt läge”

Kommunpolitik i Nybro
”Nybro kommun befinner sig ekonomiskt i ett mycket ansträngt läge. Verkligheten är bister och tuff. Lärandenämnden fick därför i uppdrag att göra en budget 2021 med besparing på 26 miljoner.”
Debatt • Publicerad 3 februari 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Den ekonomiska situationen i kommunen är mycket allvarlig och vi kan inte sluta ta ansvar för skattebetalarnas pengar och våra barns framtid.2
"Den ekonomiska situationen i kommunen är mycket allvarlig och vi kan inte sluta ta ansvar för skattebetalarnas pengar och våra barns framtid.2Foto: Jan Stenqvist

Nybro kommun befinner sig ekonomiskt i ett mycket ansträngt läge. Verkligheten är bister och tuff. Lärandenämnden fick därför i uppdrag att göra en budget 2021 med besparing på 26 miljoner.

I budgetförslaget från Centerpartiet och Kristdemokraterna saknades besparing på 9 miljoner. I stället för att flytta över högstadiet i Alsterbro till Nybro som under rådande omständigheter är oundvikligt, väljer man alltså skjuta detta på framtiden i hopp om att de löser sig självmant. I sitt förslag hade man med en besparing på 600 000 kronor på elevhälsan. Det är oroväckande att ett parti som så flitigt debatterar den psykiska ohälsan tänker lägga ner delar av verksamhet som motarbetar just detta. Vi sverigedemokrater kan inte under några omständigheter stödja en sådan neddragning då vi vet om betydelsen av en stark elevhälsovård.

Moderaterna och Liberalerna la fram en budget med besparing på 26 miljoner, som är en ärlig budget. Besparingarna förslogs på ett flertal enheter. Bland annat i form av personal på grundskolan. Besparingen motsvarade cirka 50 procent av förslaget från utredningen av Ernst and Young angående personalbesparing, och då ska man veta att lärartätheten är 8,6 barn per lärare på Fagerslättsskolan medans den är 12,8 barn per lärare på Hanemålaskolan.

Den ekonomiska situationen i kommunen är mycket allvarlig och vi kan inte sluta ta ansvar för skattebetalarnas pengar och våra barns framtid. Även om vi aldrig har varit styrande och därmed inte försatt kommunen i denna situation.

I budgetarbetet 2021 har alla partier varit representerade. Det som överraskar oss är att Nybros största parti, tillika oppositionsparti (S), inte klarade av att presentera en egen budget. De har haft mer information än oss i uppdraget att lägga fram en budgetbesparing på 26 miljoner. Vi Sverigedemokraterna i Nybro är tredje största parti, och är inte representanter i presidier eller utskott och missar därmed en hel del information.

Med den knapphändiga information som vi har erhållit kunde vi inte rösta för C och KD’s förslag där 9 miljoner saknades. Det är givetvis av största vikt att ha en budget i balans. Att på ett fegt sätt lägga ner vår röst och agera populistiskt hade inte varit att stå upp för våra väljare och invånare. Som ett seriöst och ansvarsfullt parti måste man ibland ta obekväma beslut och inte enbart röstvänliga beslut.

Liza Holmkvarn, Patrik Aronsson, Ingegerd Karlsson, Johnny Svedin och Göran Bågenholm.

Sverigedemokraterna i Nybro

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.