Nybro har råd!

Debatt • Publicerad 11 mars 2006

Svar på Stig Davidsons insändare 6 mars.

Under 2000-talet har Nybro kommun redovisat positiva resultat alla år förutom 2002, då vi fick betala en stor borgenssumma i samband med en konkurs i bostadsrättsföreningen i Hanemåla by. 2005 års bokslut pekar på ett överskott på cirka 15 milj kronor, och tittar vi ytterligare några år framåt så kan vi konstatera att kommunens resultat pekar på rekord överskott upp emot 45 milj kr/år. De borgerliga partierna i Nybro kommun vill sätta stopp för strategiska attraktionshöjande investeringar under de närmaste åren, bland annat trafiksäkerhetshöjande investeringar såsom järnvägstunnel i Börsryd, gång- och cykel bana mellan Orrefors och Flygsfors, ett beslut vilket borgarna lyckades återremitera vid Tekniska nämndens senaste sammanträde. När kommunstyrelsen tog ett inriktningsbeslut i december angående bildandet av gemensamt bolag mellan Nybro kommun och New Wave Group, med syfte att bygga hotell och konferensanläggning med mera i Orrefors, ja då gick folkpartiet och vissa ledamöter i centern emot. Vidare så vill centern med övriga stödpartier i Nybro stoppa den så för föreningslivet efterlängtade boll- och idrottshallen, som de för övrigt redan sagt ja till i samband med framtagandet av 2006 års budget. Boll- och idrottshallen kommer kraftigt att förbättra möjligheten att bedriva idrott framförallt för kommunens flickor.

Jag tycker att borgerligheten i Nybro tydligt visat på hur de ser på framtiden i vår kommun. Genom att ryggmärgsmässig säga nej till i stort sett alla attraktionshöjande investeringar så blir det alltmer tydligt att de tror att receptet för vår kommun är att backa in i framtiden.

Den kommande månaden så ska vi i Nybro kommun fastställa bokslutet 2005 och hur stort överskott som genererades, samt hur en eventuell tilläggsbudget ska se ut. Vi socialdemokrater konstaterar att med den inställning och attityd som dom borgerliga partierna har lagt sig till med inför den kommande valrörelse så är det nog svårt att enas om hur ett överskott i finanserna skulle kunna komma verksamheterna till del from 2006 och framåt. Vi har därför valt att samtala med vänsterpartiet i vår kommun. Resultatet kommer med största sannolikhet bli att vi enas om att tillföra äldreomsorgen 15 -20 nya tjänster. Vidare så vill vi tillföra skolan och förskolan ytterligare personalresurser, vi tror att det är möjligt att minimera antalet personer som behöver varslas inom barn och utbildningsnämnden pga elevminskningarna. Genom bland annat erbjudanden av pensionsavgångar och eventuell kompetensutveckling.

Vi socialdemokrater vill fortsätta att bedriva en expansiv politik i Nybro kommun. Vi är övertygade om att tillväxt och attraktionskraft hänger ihop. Vi vill möta framtiden med positivism och framtidstro.

Markus Lund

kommunalråd (s) Nybro

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.