GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Nya steg behövs för fortsatt utveckling av diabetesvården i Region Kalmar län”

Diabetes
”Vi uppmärksammar varje år de över 500 000 personer som lever med diabetes i Sverige idag. Svenska Diabetesförbundet har därför tagit fram en helt ny rapport, som visar hur diabetesvården kan och bör utvecklas under de kommande åren. Detta gäller även för de runt 15 000 personer som lever med diabetes i Region Kalmar län.”
Debatt • Publicerad 22 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi får inte missa att förebygga och behandla diabetes effektivt, eftersom det kan bli mycket kostsamt på sikt.”
"Vi får inte missa att förebygga och behandla diabetes effektivt, eftersom det kan bli mycket kostsamt på sikt.”Foto: Lars-Åke Green

Av Diabetesbarometern framgår det, att Region Kalmar län idag uppnår 31 poäng ut av 46 möjliga poäng, vilket är markant bättre än genomsnittet i undersökningen. Dock indikerar resultatet fortfarande behov av ytterligare insatser för att förbättra diabetesvården i regionen. Ett område där vi kan bli bättre är blodtryckskontroll bland personer med diabetes. Här var andelen med ett bra blodtryck år 2021 mindre än riksgenomsnittet för både personer med diabetes typ 1 och diabetes typ 2. Även tillgången till medicinsk fotvård behöver utvecklas, eftersom andelen som hade fått fotundersökningar enligt de nationella riktlinjerna låg under riksgenomsnittet förra året.

Alla som lever med diabetes behöver hjälp och stöd i vården för att hantera sin egenvård, och uppnå en bra blodsockerkontroll. Om inte sjukdomen sköts varje dag, året om, kan det leda till mycket allvarliga komplikationer och följdsjukdomar. Vi får inte missa att förebygga och behandla diabetes effektivt, eftersom det kan bli mycket kostsamt på sikt. Vi behöver fortsatt hjälpas åt, så vi kan förbättra dessa resultat under den kommande mandatperioden i Kalmar.

Min bild är samtidigt att detta är fullt möjligt men också att det förutsätter att det investeras i vården, även i ett tufft ekonomiskt läge. Ett område där jag ser behov av investeringar, är när det gäller förskrivningen av tekniska hjälpmedel, eftersom dessa bidrar till att personer med diabetes kan få bra blodsockerkontroll. Vidare skulle jag gärna se ytterligare satsningar på diabetessamordnare i regionen med mandat och möjlighet att bedriva ett kontinuerligt kvalitetsarbete, samt ge stöd till de sämst fungerande delarna av diabetesvården.

Dessa investeringar skulle bidra till bättre hälsa och livskvalitet för individen, som lever med en påfrestande kronisk sjukdom. Dessutom skulle färre behöva sjukhusbaserad vård, och färre förlora arbetsförmåga till följd av, diabeteskomplikationer. Jag är övertygad om, att detta skulle vara lönsamt på sikt för regionen.

Nu är det upp till bevis för de nya beslutsfattarna i regionen.

Kristine Strömberg, ordförande Svenska Diabetesförbundet Region Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.