GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya reningsverket - en enorm kostnad

Kommunpolitik i Kalmar
”Vid kommunfullmäktige den 30 maj beslutades att Kalmar Vatten AB får grönt ljus att investera ca 2 000 miljoner kronor i ett nytt reningsverk. En enorm kostnad som givetvis ger upphov till väldigt många frågor. Det kommer även leda till en fördubbling av kundernas fakturor från Kalmar Vatten AB inom några år.”
Debatt • Publicerad 10 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det anmärkningsvärda är att Kristianstad som redan påbörjat sin modernisering, som skall vara klar 2024 kommer klara investeringen för endast 684 miljoner kronor.”
"Det anmärkningsvärda är att Kristianstad som redan påbörjat sin modernisering, som skall vara klar 2024 kommer klara investeringen för endast 684 miljoner kronor.”Foto: Skiss

Kristianstad kommun befinner sig i samma situation och behöver modernisera sitt reningsverk, för att klara miljökraven, kommande utsläppskrav och befolkningsökningar. Det anmärkningsvärda är att Kristianstad som redan påbörjat sin modernisering, som skall vara klar 2024 kommer klara investeringen för endast 684 miljoner kronor och kallar det för Europas modernaste reningsverk, enligt kommunens webbsida.

Kostnaden är således endast en tredjedel av vad kostnaden kommer bli i Kalmar. Kapaciteten i Kristianstad reningsverk beräknas trots den lägre kostnaden till att klara en befolkning på 260 000 personer och för Kalmars reningsverk har man tagit höjd för 100 000 i befolkningen.

Under debatten i kommunfullmäktige ställde jag en rad frågor om hur det kan komma sig att Kalmars reningsverk kommer kosta tre gånger så mycket som motsvarande investering i Kristianstad men svaren från Kalmar Vatten AB:s ordförande Steve Sjögren (S) uteblev, inte heller ordförande för Vatten- och miljönämnden Anna Thore (S) hade något svar på kostnaderna. Kommunalrådet Johan Persson hade inget att säga.

Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar.
Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar.Foto: Johanna Eriksson
”Att Socialdemokraterna inte kan svara på varför Kalmars reningsverk kommer kosta ca 1 200 miljoner kronor mer än ett motsvarande i Kristianstad är katastrofalt och fullständigt oacceptabelt, för att använda en flitigt använd fras inom Socialdemokraterna.”
Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar.

Att Socialdemokraterna inte kan svara på varför Kalmars reningsverk kommer kosta ca 1 200 miljoner kronor mer än ett motsvarande i Kristianstad är katastrofalt och fullständigt oacceptabelt, för att använda en flitigt använd fras inom Socialdemokraterna.

Allt kan inte bero på den Entreprenör som Kalmar Vatten AB valt, nämligen Serneke som har ytterst lite erfarenhet av att bygga reningsverk, referenslistan är mer eller mindre tom. Däremot har NCC som Kristianstad kommun anlitat en lång och imponerande referenslista och ett antal pågående projekt. Detta liknar Finlands upphandling av entreprenör för att bygga kärnkraftverket som tog ca 15 år att få driftfärdigt. Entreprenören hade obefintlig erfarenhet av att bygga kärnkraftverk, vilket fick sitt pris.

Förklaringen ligger säkert delvis i att Kristianstad bygger en helt ny vattenreningsdel men behåller delar av sin slamhantering och rötning genom att utöka den och bygga om den till den nya kapaciteten och modernisera den. I Kalmar väljer man att bygga helt nytt. Vilket är tvärt emot det inriktningsbeslut som togs i kommunfullmäktige 2016 och säkert heller inte speciellt hållbart och ekonomiskt. De ansvariga socialdemokraterna Steve Sjögren och Anna Thore lyckades under debatten inte förklara detta. Steve Sjögrens tidigare insatser som ordförande för KSRR inger inget förtroende.

Klimatalarmisten och socialdemokraten Anna Thore har enligt uppgift varit den som drivit på för att projektet blivit så dyrt, ändå ingår ingen rening från läkemedelsrester i dessa 2 000 miljoner kronor, utan det innebär ytterligare en kostnad på minst 65 miljoner kronor. Däremot skall reningsverket vara klimatanpassat men vad det i praktiken betyder, annat än att det skall klara en havsnivåhöjning på 3,15 meter, kunde heller ingen svara på. Livslängden på reningsverket torde vara 50-60 år och att då klimatsäkra för över 3 meters havsnivåhöjning är fullständigt absurt med tanke på landhöjningen.

Ändå är det dessa oerfarna socialdemokratiska politiker som driver projektet. Jag blir minst sagt upprörd över att mina frågor förblev obesvarade i kommunfullmäktige men även att ingen annan politiker inom oppositionen ifrågasatte kostnaderna är ytterst anmärkningsvärt.

Jag förklarade därför att jag inte kunde ställa mig bakom denna kostsamma investering, på så obefintliga handlingar och kostnadsberäkningar. Därför yrkade jag som enda ledamot först återremiss och sedan avslag på förslaget till beslut. Jag ville skicka tillbaka ärendet till Kalmar Vatten AB för att förslaget skulle revideras.

Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.